Mogelijke poederbrief in aanmeldcentrum Ter Apel blijkt vermolmd paspoort

Mogelijke poederbrief ter apel
Hulpdiensten waren volop aanwezig in Ter Apel vanwege een mogelijke poederbrief © Persbureau Drenthe
In het aanmeldcentrum Ter Apel was gistermiddag alarmfase nummer één. Wit poeder dat uit een geopende envelop viel bracht iedereen in de opperste staat van paraatheid, maar uiteindelijk bleek een paspoort dat niet meer in al te beste staat was, de oorzaak van de beroering.
Bronnen melden aan RTV Noord dat het paspoort ervoor zorgde dat het werk bij de IND tijdelijk werd stilgelegd. Het kwam via de post binnen en toen de envelop werd opengemaakt zag een medewerker dat er 'wit poeder' in zat. Een deel van het pand werd daarop ontruimd, in een ander deel moest personeel juist binnenblijven totdat er duidelijkheid kwam over het poeder. Ook werd een specialist gevaarlijke stoffen opgeroepen.

Poederbriefprotocol

De medewerkers namen direct het zekere voor het onzekere. Volgens IND-woordvoerder Mijke Bol werd het zogeheten 'poederbriefprotocol' geactiveerd. "De medewerker en het poststuk gaan in quarantaine en vervolgens worden de hulpdiensten gebeld. Zij nemen het dan over", legt Bol uit.
Een paar uur later bleek dat het niet om een gevaarlijke stof ging: loos alarm dus. Desondanks kijken de instanties tevreden terug op hoe het incident is afgehandeld. "Het is gegaan zoals het had moeten gaan. Alle procedures zijn juist uitgevoerd", vertelt Bol.
Ook de politie zegt dat alles volgens de juiste protocollen is verlopen. Net na het ingaan van de avond konden medewerkers van de IND gisteren daardoor alsnog beginnen aan pakjesavond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl