Assen wil besluit over dure brug Havenkanaal uitstellen

Het blijft nog zeker een maand ongewis of Assen kiest voor een dure nieuwe ophaalbrug van dik 1,1 miljoen euro bij Marsdijk, of alsnog voor groot onderhoud van de huidige houten brug. Dat is met 620.000 euro bijna de helft goedkoper. Vanavond zou de raad beslissen over de brug, maar B en W willen de kwestie van de raadsagenda halen.
Dat blijkt uit een brief van het college. Allerlei vragen die de raad vorige week had, zijn nog niet beantwoord en dat kost volgens het college van B en W meer tijd. Op zijn vroegst in oktober of anders in november staat alles op een rijtje, aldus B en W.

Vorige week kreeg wethouder Janna Booij een spervuur aan kritische vragen over de fors gestegen kosten voor een nieuwe beweegbare fiets- en wandelbrug over het Havenkanaal. En of er dan toch niet beter gekozen kan worden voor herstel van achterstallig onderhoud aan de oude. Veel raadsfracties hebben er moeite mee dat een nieuwe kunststof brug ineens ruim vier ton duurder wordt.


Zorgvuldige beantwoording
"Wij willen recht doen aan alles wat besproken is en aan alle vragen die nog leven over een mogelijke keuze voor groot onderhoud in plaats van de door ons voorgestelde vervanging van de Enkeerdbrug", schrijven B en W. "En een zorgvuldige beantwoording kost meer tijd dan we nu beschikbaar hebben tussen vorige week en nu."

Verhaal gaat verder onder de foto
Afbeelding


De brug is de zoveelste zure appel waar wethouder Janna Booij doorheen moet bijten. Ze kreeg als wethouder eind vorig jaar al een kostenoverschrijding van 1,3 miljoen euro voor de kiezen voor het vernieuwde Veemarktplein. Een paar maanden later volgde het nieuws dat een geplande verbouwing van een voormalig kindcentrum tot nieuw wijkcentrum in Marsdijk een half miljoen duurder ging worden. De tonnen extra voor vervanging van de houten ophaalbrug bij Marsdijk komt er voor Janna Booij nu als derde dossier bij.

Veiligheidsvoorschriften
Al voor de zomer bleek dat aanleg van een nieuwe brug, waarvoor 700.000 euro was gereserveerd, 430.000 euro duurder gaat uitpakken. De kosten zitten hem vooral in technische veiligheidsvoorschriften waar de brug aan moet voldoen, maar waar in de calculatie geen rekening mee was gehouden. Pas na de aanbestedingsprocedure kwamen de hoge kosten in beeld.

Of het nu echt nodig is dat er zo'n nieuwe ophaalbrug van meer dan een miljoen euro moet komen, is voor 50PLUS, VVD en GroenLinks, nog maar zeer de vraag. Vervanging van deze Enkeerdbrug deed twee jaar geleden ook al veel stof opwaaien. Er zou een vaste oeververbinding komen, in plaats van de versleten houten brug, maar die bleek te steil voor fietsers. Daar kwam protest tegen van veel bewoners van Marsdijk. Daarop werd alsnog gekozen voor een vlakkere fiets- en wandelbrug die wel open kan voor boten.