Djammen: Powertrio Icefield laat van zich horen

Icefield
Icefield bij de Keldersessies van Djammen © RTV Drenthe / Fred van Os
Geen coronabandje, maar een powertrio. "Nee, zeker niet", zegt Rienk. "Wij zijn van voor corona. En wij zijn ook gewoon lekker doorgedaan tijdens corona." Middenin de pandemie hadden de drie rockers tijd zat om aan hun muziek te werken en richting te geven aan hun band. Icefield. Nu is het tijd om de repetitieruimte uit de klauteren en de wereld in te gaan met hun muziek.
De Asser broers Rienk (zanger/gitarist) en Jaap (bassist) Eisses en Marijn Meerveld (drummer) vormen drieënhalf jaar geleden de band. "Marijn is eigenlijk ook wel een broer, maar dan van een andere moeder", grapt de frontman.

Trotse Drenten

Dat ze rock maken is duidelijk, maar hoe je het binnen dat genre moet onderverdelen blijft lastig. "We maken een beetje Queens of the Stone Age-achtige muziek, maar wel met een eigen stijltje." Wat dat eigen stijltje is, laat zich slecht in woorden vatten, maar wellicht is het iets geografisch volgens Rienk. "Dat komt waarschijnlijk omdat we uit Drenthe komen." Een Drents vlaggetje prijkt op Marijns drumstel en bevestigt Rienks stelling. Maar hoe dat Drentse sausje klinkt, dat blijft lastig te omschrijven. De muziek van Icefield luisteren, beantwoordt die vraag wellicht beter.
De drie heren zijn naast hun werk altijd bezig met muziek, en dat zat er al vrij jong in. "De eerste keer, toen ik een jaar of dertien was, dat ik een akoestische gitaar vasthad, toen pakte ik een a-mineur", weet Rienk zich nog heel goed te herinneren. Hij maakte er wat zang-achtige geluiden bij en de vonk sloeg over. "Ik dacht: oh, dit is lekker. En dat heb ik iedere keer nog als ik een gitaar pak. Dat je begint te spelen en weet dat er niets in je leven zo lekker is als dat." Een keer per week oefenen de mannen consequent en met telkens zo'n muzikale ervaring is dat geen straf.

Covers vs. eigen werk

Icefield balanceert op het moment tussen covers spelen en een eigen repertoire opbouwen. Beide hebben voor- en nadelen. Het spelen van covers scheelt tijd, want de muziek is er immers al. Al moet het wel nog overgoten worden met een Icefield-sausje. "Je niet houden aan wat zij hebben gedaan, maar denken van: het kan ook lekker zo", zegt Rienk.
Daar komt bij dat covers in een kroeg lekker wegspelen. "Die energie die er vrijkomt als het publiek een nummer herkent, dat is ook wel weer lekker", bevestigt de frontman. Maar niets gaat boven eigen werk maken. Voor de Djammen speelden de mannen drie eigen nummers. Hieronder hun eerste: Rollercoasterride. "Want het leven is één grote rollercoaster", aldus Rienk.
Een paar weken geleden hadden de mannen het erover welke kant het op moest met de band. Dat weten ze nog niet precies, maar wat ze wel weten is dat ze door willen en dat ze wat meer naar buiten willen treden met hun muziek. Bijvoorbeeld door een videoclip op te nemen. "Anders ben je alleen maar in de oefenruimte bezig en hier en daar een optredentje", legt Rienk uit.
Ook het nut van de sociale media is inmiddels bekend bij de mannen, dus daar wordt de komende tijd ook meer aandacht aan besteed. Tenminste, dat zijn de plannen. Verder blijven ze structureel eens per week repeteren en als alles goed loopt gaat het trio wellicht de studio in. "Wij willen gewoon lekker veel spelen en vooral op festivals. Een kroeg is leuk, maar op een festival: veel mensen, ruimte; heerlijk", verzucht de frontman.
Nieuwsgierig naar Icefield? Klik hier om de rest van hun djamsessie te bekijken en klik hier om de hele uitzending terug te zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl