Einde sluimer in Emmer café Exodus lijkt in zicht: plannen voor woonruimte

Fevzi Kanal Cafe Exodus
Fevzi Kanal in het oude danscafé dat sinds 2006 niet meer in bedrijf is © RTV Drenthe / Rien Kort
Het al jaren leegstaande café Exodus lijkt na 16 jaar toch te verdwijnen uit het Emmer straatbeeld. De eigenaar van de oude uitgaansgelegenheid aan de hoofdstraat, Fevzi Kanal, heeft namelijk plannen om het café te verbouwen tot woonruimte. Momenteel lopen hierover gesprekken met de gemeente, bevestigt de eigenaar.
"Voor lange tijd is dit zelfs het mooiste café van Emmen geweest, durf ik wel te zeggen." Nog steeds is Kanal trots op zijn zaak, zoveel is duidelijk. Hij drukt op een aantal knoppen in de elektrische schakelkast, nabij de bar. Overal floepen de lichten aan en het wordt duidelijk waar Kanal op doelt. De vele fraaie glas-in-loodpartijen langs de wanden en in het plafond lichten op. De dj-booth staat letterlijk in de schijnwerpers en lijkt klaar voor actie.
Maar schijn bedriegt. Op het eerste gezicht lijkt het alsof er gisteren nog volop gefeest is in het Emmer danscafé. Maar wie goed kijkt, kan de laag stof op het barmeubilair, de glazen en de flessen niet ontgaan zijn.

2006

Al bijna zestien jaar zit Exodus in de sluimerstand. In 2006 ging de deur in het slot en sindsdien bleef het stil. Het interieur bleef er al die jaren gewoon zo bijstaan. Iedereen die de oude bar passeerde, kon de verleiding niet weerstaan om even de neus tegen het glas te drukken om een blik in het verduisterde stappaleis te wagen. Alleen maar om bevestigd te krijgen dat alles nog op dezelfde oude plaats stond.
Maar daar komt nu verandering in. Kanal onderzoekt momenteel de mogelijkheid om Exodus te transformeren naar woonruimte. Hij is met de gemeente in overleg over de mogelijkheden hiertoe. Kanal wil kijken of hij aanspraak kan maken op de zogenoemde transformatiesubsidies die de gemeente hiervoor beschikbaar heeft.
Exodus dj-booth
De oude dj-booth in Exodus © RTV Drenthe / Rien Kort
De voormalige uitbater denkt aan een maximum van vier woningen in het oude cafe. "In de afgelopen jaren heb ik wel eens gesprekken gevoerd met gegadigden om nieuw leven te blazen in deze ruimte", vertelt hij. Maar het is nooit op iets concreets uitgelopen.

Luifel gesloopt

In de afgelopen jaren neigt Kanal steeds meer naar het idee van woonruimte in Exodus. "De gemeente benaderde iedereen in de straat om na te denken over het omzetten van hun zaak naar woonruimte. Ook wij." Het deel van de Hoofdstraat waar Exodus zich in bevindt, valt sinds enkele jaren niet meer binnen het zogenoemde kernwinkelgebied. Het centrum moet compacter, dus de gemeente stelt subsidies beschikbaar om onder meer bedrijfsruimte om te zetten naar woningen.
Rondom Exodus hebben velen hier al gebruik van gemaakt. De voormalige ruimte van lingeriewinkel Christine Le Duc, Muziekhuis Prins, ijssalon Toscane en restaurant Romantica verdwenen op die manier uit het straatbeeld. Exodus lijkt dat pad ook te bewandelen. De naam verdwijnt in ieder geval letterlijk en figuurlijk van de gevel. Het luifel aan de voorzijde, met daarop in neon de naam, wordt de komende weken al gesloopt.
Exodus inrichting
De inrichting is sinds 2006 niet meer veranderd en ligt er sindsdien verstild bij. © RTV Drenthe / Rien Kort

Eetcafé

Ondanks de toekomstplannen voor het pand, doet het Kanal toch een beetje zeer dat het afscheid van zijn 'kindje' nakende is. Hij kocht het pand, toen nog een Chinees restaurant, eind jaren negentig. Hij was toen al eigenaar van coffeeshop Cheers, op de hoek van de Derksstraat en de Noorderstraat. "Destijds verkochten we softdrugs en schonken we alcohol in Cheers. Maar door verscherpte regelgeving moest dat gescheiden worden. Daarom kocht ik dit gebouw met het idee om een eetcafé te beginnen."
Zo werd Exodus geboren. Al snel trok het Emmer café veel jeugdige stappers, die er graag kwamen dansen. Kanal besloot daarop het roer om te gooien en het idee van een eetcafé te laten varen. "Je moet inspelen op wat de mensen willen", lacht hij. "Dus ik installeerde een dj-booth en kocht het aangrenzende Griekse restaurant er ook bij." Met de uitbreiding groeide de populariteit van Exodus nog verder uit met letterlijk rijen voor de deuren.

Te druk

Rond 2006 besluit Kanal het runnen van de zaak aan zijn oud-bedrijfsleider over te laten. Hij kreeg het te druk met Cheers en de opvoeding van zijn kind, vertelt hij. "Die oud-medewerker dacht alleen dat het allemaal vanzelf zou gaan. En dat is dus niet zo."
Exodus - exterieur
De luifel aan de voorzijde wordt in de komende weken verwijderd © RTV Drenthe / Rien Kort
Na enige tijd gaat de deur definitief in het slot en het cafe is sindsdien altijd dicht geweest. In horeca ziet Kanal niet veel kansen meer weggelegd. De bedrijvigheid verdwijnt langzaam maar zeker uit de straat waar het café zich bevindt, valt hem op. Voor Kanal, een zestiger, begint ook de leeftijd te tellen, vertelt hij. Dus tijd voor iets anders.

Met smaak gemaakt

Hij werpt nog eens een blik door het café, terwijl hij de lichten een voor een uitdraait. De dansvloer, wellicht straks iemands woonkamer, hult zich weer in het donker. Ook de glas-in-loodvensters verstoppen zich weer in het duister. Kanal kijkt er nog eens naar voordat hij naar de uitgang loopt. "Met smaak gemaakt", lacht hij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.