Treinkaper Junus Ririmasse krijgt herbegrafenis op de Molukken

ANP-326003964
Ririmasse overleed vorig jaar op 71-jarige leeftijd © ANP / Koen van Weel
Junus Ririmasse wordt volgende week herbegraven op de Molukken. Ririmasse - een van de Molukse treinkapers bij De Punt - overleed vorig jaar september op 71-jarige leeftijd en werd begraven in zijn woonplaats Bovensmilde.
Zijn vriend Jan Beckers bevestigt berichtgeving daarover van Dagblad van het Noorden. Het was eigenlijk de bedoeling dat Ririmasse vorig jaar meteen begraven zou worden op de Molukken, maar vanwege de toen strenge coronaregels van Indonesië lukte dat niet.

Zaterdag richting Indonesië

Volgens Beckers was het Ririmasses wens om zijn laatste rustplaats te vinden op de Molukken. Ririmasse is afgelopen maandag in Bovensmilde opgegraven. "Zaterdag vertrekt een vliegtuig vanaf Schiphol", zegt Beckers. Onder meer Ririmasses vriendin Nona Lumalessil en enkele broers en zussen reizen mee. "Dan komen ze in Jakarta aan, waar ze eerst 24 uur moeten blijven." Volgens Beckers moet dat vanwege allerlei douaneformaliteiten.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bovensmilde brengt Junus Ririmasse een laatste groet
Bovensmilde bracht Ririmasse vorig jaar september een laatste groet © RTV Drenthe
Junus Ririmasse overleed op 9 september vorig jaar na een ziekbed. Tientallen mensen vormden tijdens de uitvaart een erehaag met vlaggen. Ririmasse was een gewaardeerd lid van de Molukse gemeenschap in Bovensmilde.
Ririmasse werd bekend door zijn rol tijdens de treinkaping in De Punt in 1977. Hij en acht andere kapers hielden tientallen passagiers negentien dagen lang gevangen. De groep streed voor een onafhankelijke Zuid-Molukse Republiek en wilde dat de Nederlandse regering zich daar ook voor zou inzetten, zoals zou zijn beloofd. Nederlandse mariniers maakten uiteindelijk een einde aan die kaping. Zes kapers en twee gegijzelden kwamen om het leven. Ririmasse raakte gewond.
Hij werd veroordeeld tot tien jaar cel en zat daarvan acht jaar uit. In zijn latere leven zette Ririmasse zich in voor gerechtigheid, omdat volgens hem de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van de medekapers. In 2013 publiceerde hij samen met Jan Beckers een boek over de zaak. Zij concludeerden dat de kapers doelbewust werden doodgeschoten door de mariniers. In juni vorig jaar oordeelde het Gerechtshof dat de Staat niet verantwoordelijk is.

Van Ambon naar Haruku

De groep komt op dan 13 december aan op het Molukse eiland Ambon. "Daar worden ze ontvangen en geëscorteerd naar de haven. Van daaruit stappen ze op de boot naar Haruku." De begrafenis is onder leiding van een dominee en de dorpsoudste.
Haruku is het eiland waar Ririmasses vader werd geboren. "Junus wordt begraven op het erf van zijn vader", vertelt Beckers. "Voor Molukkers is het ouderlijk huis heilig. En het is ook de grond waarvoor hij altijd heeft gestreden."
Een foto van de kaping in 1977
Ririmasse was een van de negen treinkapers in De Punt, in 1977 © Nationaal Archief / Anefo

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.