Stichting wil buurtvervoer in Midden-Drenthe eenvoudiger maken

Spectrumbus
Een van de vervoersmiddelen in Midden-Drenthe: de spectrumbus © Rita Bisschop
In de gemeente Midden-Drenthe probeert een stichting het makkelijker en overzichtelijker te maken om het buurtvervoer te pakken. Momenteel zijn er verschillende organisaties die dit verzorgen.
Het gaat om vervoer voor inwoners die buiten bestaande regelingen vallen en geen gebruik kunnen maken van eigen vervoer of andere vormen van openbaar vervoer. Onder meer de ANWB biedt dit aan, door middel van het 'Automaatje'. Chauffeurs rijden dan in hun eigen auto en nemen iemand mee. Daarnaast is er nog een 'plusbus' van Welzijnwerk Midden-Drenthe, die ouderen en mensen met een beperking naar bestemmingen in de regio vervoert. De derde is woonzorgcentrum het Spectrum, dat rondrijdt met de 'spectrumbus'.

Eigen systemen om aan te melden

Die drie vervoerders gebruiken allemaal hun eigen systemen, bijvoorbeeld om aan te melden. Gevolg is dat het bij de doelgroep onduidelijk is hoe het buurtvervoer te gebruiken is. Daardoor wordt dan weer minder gebruik gemaakt van deze voorzieningen.
De stichting Buurtvervoer Midden-Drenthe wil deze vervoersmiddelen onderbrengen in een enkele stichting, met één systeem en een centrale coördinatie. De komende drie jaar wordt getest of dit werkt.

Subsidie

De provincie wil deze stichting een subsidie geven van 173.500 euro. Volgens het provinciebestuur draagt het plan namelijk bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en de bereikbaar van Midden-Drenthe.
In totaal kost het project 436.000 euro. Naast de provincie springen ook de stichting zelf en de gemeente Midden-Drenthe bij, al gaat het bij beide instanties om minder dan 50.000 euro. De rest van het geld moet komen van sponsors en van ritgelden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl