Nasim Azimi zet zich in voor Iraniërs: 'Het is daar een nachtmerrie, er moet snel iets veranderen'

Nasim Azimi in Hoogeveen
Nasim Azimi in Hoogeveen © NOS
De Hoogeveense Nasim Azimi volgt de ontwikkelingen in Iran op de voet. De docente Engels op een vmbo-school in Coevorden is op 8-jarige leeftijd vanuit Iran naar Nederland gekomen en maakt zich zorgen over de mensen die zijn opgepakt naar aanleiding van de protesten. In Nederland probeert Azimi een stem te zijn voor de protesterende Iraniërs. "Het is daar echt een nachtmerrie en er moet snel iets veranderen."
"Ik maak me zorgen over de mensen die nu in de gevangenis zitten. Ze worden gemarteld en er is een kans dat ze geëxecuteerd worden", vertelt Azimi. Gisteren heeft Iran de eerste executie van een demonstrant uitgevoerd. Hij zou tijdens de protesten een agent hebben verwond en een straat hebben geblokkeerd.
Azimi kan, mede door haar beroep als docente, niet stilzitten als het om de Iraanse protesten gaat. "Zwijgen is voor mij geen optie, helemaal als het om geweld tegen kinderen en jongeren gaat", zegt Azimi. Daarom snijdt ze het onderwerp ook in de klas vaak aan. "We weten niet hoe goed we het hier in Nederland hebben."

Activisme

Azimi is te vinden op protesten tegen het Iraanse regime door het hele land. Zelfs haar leerlingen merken op hoe actief ze is met haar activisme. "Ik vraag mijn leerlingen op maandag altijd wat ze gedaan hebben in het weekend, dat moeten ze dan vertellen in het Engels. En als ik ga vertellen wat ik heb gedaan, weten ze al: u bent vast weer naar een protest geweest. Dus het is wel algemeen bekend", lacht ze.
Ook heeft ze meegeholpen een wake te organiseren in Hoogeveen op 2 december. Ze had al banden met Amnesty Hoogeveen doordat ze mee had gedaan aan de jaarlijkse Write for Rights actie drie jaar geleden. "De laatste drie maanden zag ik dat heel veel mensen werden vermoord tijdens de protesten. Dus ik stuurde heel veel informatie aan Amnesty over wat ik las in het nieuws. Daardoor nodigden ze mij uit mee te helpen bij de wake in Hoogeveen, dus dat heb ik gedaan."

Risico

Het doel van al haar activisme is om zoveel mogelijk mensen te informeren over wat er in Iran gebeurt. Zo heeft ze ook haar Instagram-account openbaar gemaakt en verspreidt ze via dat kanaal zoveel informatie als ze maar kan. En als ze meer mensen kan optrommelen om met haar mee te protesteren, draait ze haar hand daar niet voor om: "Ik zie een paar mensen van het azc Hoogeveen en Emmen heel vaak bij protesten. Dus als ik met de auto ga, dan bel ik hen: wie wil er allemaal mee? Zodat er zoveel mogelijk mensen mee gaan naar de protesten."
In Nederland probeert Azimi een stem te zijn voor de protesterende Iraniërs
Toch is al haar inspanning niet zonder gevaar. Er zijn plannen in de maak voor Azimi om tijdens Maatschappijleerlessen aan havo/vwo-leerlingen ook te vertellen over de situatie in Iran. "Maar het is moeilijk voor de school om zich daarvoor open te stellen, en ook voor mij", vertelt ze. "Ik word al bedreigd. Het Iraanse regime is niet alleen in Iran, het is overal ter wereld. En ik wil geen risico nemen met een school vol leerlingen."

'Niks meer te verliezen'

Zondag maakte de Iraanse overheid bekend dat de moraalpolitie zou worden opgeheven. De moraalpolitie was verantwoordelijk voor de handhaving van kledingvoorschriften in het Islamitische land. Volgende de Islamitische wet moeten vrouwen in het openbaar een hoofddoek en een lange jas dragen om hun haar en lichaamscontouren te bedekken. Azimi verwacht echter niet dat er na deze aankondiging wat gaat veranderen in Iran: "Ik denk niet dat het waar is."
Hoewel het allemaal begon met de dood van Mahsa Amini, de Iraanse vrouw die volgens de moraalpolitie haar hoofddoek te los droeg, gaan de protesten nu om zoveel meer dan dat, zegt Azimi. "Het gaat niet meer om de hoofddoek, het gaat om mensenrechten. Mensen gaan de straat op om te protesteren ook al zijn ze in levensgevaar. Ze hebben niks meer te verliezen."

'In een keer moest ik stil zijn'

Na haar verhuizing naar Nederland als 8-jarige, is Azimi twee jaar geleden voor het eerst terug geweest in Iran. "Ik heb iedere dag mijn ouders huilend opgebeld om te zeggen hoe dankbaar ik was dat ik in Nederland kon opgroeien", vertelt Azimi. Tijdens deze vakantie was ze op bezoek bij haar neef, die een dochter heeft die destijds veertien jaar was. Toen besefte Azimi hoe het met de vrijheden in Iran was gesteld. "Jongens en meisjes zitten in verschillende scholen. Als je niet luistert, word je geslagen door de docent. Als je de Koran niet uit je hoofd kent, word je ook geslagen", merkte Azimi daar op.
Ook de weg terug naar Nederland verliep niet soepel na het familiebezoek. Iraanse vrouwen hebben namelijk toestemming nodig van hun man om het land te verlaten. Of, als ze niet getrouwd zijn zoals Azimi, van hun vader. "Ik was zo kwaad", vertelt de Iraanse. "In Nederland leer ik heel direct te zijn, daar moest ik constant letten op wat ik zei en deed. Dat vond ik eng. In een keer moest ik stil zijn."

Een stem voor Iran

Volgens Azimi is het belangrijk om de stem van de Iraniërs in het buitenland te laten horen. "De Verenigde Naties hebben in het begin niets gedaan en nu willen ze beginnen met een onderzoek", vertelt Azimi. Zij probeert zelf de stem van de Iraniërs in Nederland te laten horen. "Een interview, een wake of een protest, dat is het minste dat ik kan doen."
Azimi denk wel dat de huidige protesten gaan zorgen voor een kantelpunt in de geschiedenis van Iran. "Je krijgt nu beelden te zien van wat er allemaal gebeurt. Dit keer geeft niemand het op. Iedereen gaat door met protesteren en door met hun verhaal."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl