De Dag van de vrachtwagenchauffeur: 'Veel respect voor die jongens en meisjes'

Vrachtwagenchauffeur Kristel
Vrachtwagenchauffeur Kristel © RTV Drenthe
Vroeg beginnen of laat de cabine in klimmen, files, gladde wegen, laagstaande zon, maar heel veel vrijheid. In het leven van een trucker gebeurt altijd wel wat. Deze donderdag is de Dag van de Vrachtwagenchauffeur, Radio Drenthe zette ze daarom speciaal in het zonnetje.
In het programmaonderdeel Op Tjak kwamen verschillende chauffeurs aan het woord en langs de A28 Assen-Groningen staken we met een advertentie de chauffeurs een hart onder de riem.

Huize Bareveld

Huize Bareveld op de grens van Groningen en Drenthe is nog een echt authentiek truckerscafe zoals je dat niet veel meer ziet. "Het liekt wel of je een huuskaomer binnenkomt", zegt onze Op Tjak-verslaggever Robbert Oosting. Het cafe opent 's ochtends om vijf uur al de deuren om het ontbijt te serveren voor de vrachtwagenchauffeurs. Om 08.00 uur gaan de deuren weer dicht, maar vanaf halftwaalf kan iedereen er weer terecht voor een goede maaltijd.
Truckstop Huize Bareveld
Truckstop Huize Bareveld © Robbert Oosting/RTV Drenthe
"Veel chauffeurs uit binnen- en buitenland weten ons te vinden", vertelt medewerkster Lenie van Huize Bareveld. "We hebben een grote groep vaste klanten, maar ik zie ook vaak nog nieuwe gezichten, soms hebben we hier toch wel 40 tot 45 mensen zitten. Dat zijn niet alleen chauffeurs hoor, iedereen kan hier terecht."

Chauffeursmenu

Huize Bareveld heeft onder meer een speciaal chauffeursmenu op de kaart staan. "Dat wordt veel gebruikt en is erg gevarieerd", zegt Lenie. "Laatst nog kwamen hier een paar Italiaanse chauffeurs binnen. Daar kon ik niet mee praten, maar via vertalingen op de mobiel begrepen we elkaar toch. Toen ze vertrokken ging de duim omhoog en de bordjes waren leeg, dat is perfect."
Dag van de Vrachtwagenchauffeur
Een hart onder de riem voor alle chauffeurs © RTV Drenthe/George Wesseling

Pioniersgevoel

Drenthe's bekendste vrachtwagenchauffeur is toch wel zanger Henk Wijngaard. Hij reed jarenlang op een truck en spreekt daar gepassioneerd over. "Het is alsof je een schip bestuurt, het is heldhaftig en stoer, het geeft je een pioniersgevoel, al vind ik het tegelijk moeilijk om te beschrijven", vertelt de zanger. "Het is een heel vrij beroep, avontuurlijk, je ziet veel van de wereld en hebt geen baas om je heen. Maar ook is het erg verantwoordelijk werk, want je vervoert toch een lading over de wegen met een groot log beest. Ik heb veel respect voor die jongens en meisjes."
Wijngaard is momenteel herstellende van een knieoperatie, maar speciaal voor de Dag van de Vrachtwagenchauffeur bracht hij het lied Het Klokje Rond uit.
Luister hieronder naar Het Klokje Rond. De tekst gaat daarna verder.

Graaco

Transportbedrijf Graaco in Coevorden geeft op deze Dag van de Vrachtwagenchauffeur het personeel een extraatje. "We zijn ontzettend blij dat het vandaag de Dag van de Vrachtwagenchauffeur is", zegt woordvoerder Gea van het bedrijf. "We hebben gebak bij de koffie geregeld en alle chauffeurs krijgen een tasje met lekkernijen mee voor onderweg."

In het bloed

Opvallende verschijning bij Graaco is chauffeur Henk van Dijk. Hij is gepensioneerd, maar klimt nog regelmatig op de truck voor een klus. "Ik val af en toe in bij ziekte of in vakantietijd", aldus Henk. "Het is gewoon heel mooi om te doen en laatst zat ik een paar dagen thuis en werd ik toch wat stram en dat is natuurlijk ook niet goed."
Het chauffeursvak zit Henk duidelijk in het bloed en het wordt blijkbaar overgedragen want ook zijn kleinzoon Tygo is inmiddels vrachtwagenchauffeur. Tygo blijkt onderweg, maar onze Op Tjak-verslaggever weet hem telefonisch toch even in de radio-uitzending te krijgen. "Ik ben op dit moment in Lelystad", vertelt Tygo. "Ik ben hier wel echt in beland door mijn opa, als 10-jarige zat ik al vaak bij hem in de wagen. Het is prachtig werk, je komt nog eens ergens en je ziet veel mensen."
Tekst gaat verder na de foto
Dag van de Vrachtwagenchauffeur - Graaco
Op bezoek bij transportbedrijf Graaco © Robbert Oosting/RTV Drenthe

Spic en span

Truckers zijn over het algemeen supertrots op hun wagen. Die moet er dan ook spic en span uitzien. Dat kan geregeld worden in Gieten, waar sinds drie jaar een wasstraat speciaal voor vrachtwagens te vinden is. Daar zijn twee straten beschikbaar voor de wagens met in iedere straat twee medewerkers die een truck in dertig minuten laten glimmen. "We hebben lange tijd getwijfeld of we dit moesten gaan doen", vertelt Fenny Wubs van de Truckwash Gieten. "Er bleek wel vraag naar zo'n wasstraat, maar we hebben het eerst laten onderzoeken en uiteindelijk dan de stap gezet. De chauffeurs wisten ons in het begin niet zo goed te vinden, tegenwoordig staan ze dagelijks in de rij."
De wasstraat is niet geschikt voor personenwagen, alleen de grote jongens mogen naar binnen. "Ze worden afgespoeld, met de hand geborsteld en tot slot mooi de wax gezet. Dat duurt natuurlijk even en in de tussentijd kunnen de wachtende chauffeurs een kop koffie en een gehaktbal krijgen", vertelt Wubs.
Tekst gaat verder onder de foto
Truckwash Gieten
Het is druk bij de Truckwash in Gieten © Robbert Oosting/RTV Drenthe
Een truck heeft natuurlijk wel een aanhanger nodig voor het vervoer van goederen. Onze Op Tjak-verslaggever neemt daarom ook een kijkje bij GS Meppel, waar allerlei soorten aanhangwagens worden geproduceerd.
"Een truck is natuurlijk maar eenzaam zonder aanhanger", vertelt Anton Meurs van het bedrijf. Hij wil op deze dag nog wel even benadrukken dat ze geen opleggers, maar aanhangers maken. Daar zit volgens Meurs een verschil in. "Het verschil is, dat wat wij maken, aanhanger is en die hang je achter de vrachtauto. Een oplegger leg je erop."
Toch maken ze bij GS wel meer: bakwagens, open wagens en oplossingen voor afzetcontainers. GS Meppel is op de weg te herkennen aan de blauwe sterren op de spatlappen van de vrachtwagens.
GS Meppel
GS Meppel © Robbert Oosting/RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.