Dit weekend kun je weer egels tellen

Dit weekend is het jaarlijkse Egelweekend. De Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep roepen iedereen op om mee te werken aan de egeltelling. Door waarnemingen door te geven, help je mee aan het onderzoek naar de egel in Nederland.
Door de jaarlijkse telling krijgen de organisaties een beeld van de verspreiding van de egels. Waarnemingen doorgeven kan via de site van Jaarrond Tuintelling.

De egel is een beschermde diersoort en komt overal in Nederland voor. Uit eerdere tellingen blijkt dat de egelpopulatie langzaam afneemt. Het beestje heeft te maken met een aantal bedreigingen. Door de droogte hebben ze het moeilijk gehad. Maar ze worden ook makkelijk slachtoffer in het verkeer, doordat ze bij gevaar niet vluchten maar zichzelf oprollen.

Geen schoteltje melk
Daarnaast is er een aantal risico's dat door mensen veroorzaakt wordt. Afval bijvoorbeeld, waarin ze verstrikt raken. En hoewel ze kunnen zwemmen, vormen tuinvijvers een gevaar als deze steile en gladde randen hebben, waar egels geen grip op krijgen. Hoe goed bedoeld ook, egels hoeven ook geen schoteltje melk, de maag van de egel kan daar niet tegen. Veeroosters, mestputten, zwembaden en andere gaten zorgen ook geregeld voor slachtoffers onder de egels.

Rommelige tuin is goed voor de egel
Egels zoeken graag beschutte plekjes op, zoals hopen bladeren en takjes. Voor de egels is het dus fijn als de herfstbladeren straks een poosje blijven liggen. Egels helpen weer bij het tuinieren doordat ze onder andere slakken eten. Daarom is het gebruik van gif tegen slakken af te raden, het zorgt ervoor dat de natuurlijke slakkenbestrijder er dood aan gaat.
Meer over dit onderwerp:
ROEG! natuurnieuws
Deel dit artikel: