Open Monumentendag: neem ook online een kijkje in bijzondere monumenten

Huize Overcingel in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
Huize Overcingel in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
'Plekken van plezier' is dit jaar het thema van de Open Monumentendag. Dit weekend kun je ook in Drenthe tal van monumenten bekijken, van oude boerderijen en kerken tot andere bijzondere gebouwen. Wij keken alvast rond op vier locaties.
Let op: heb je een iPhone of een iPad? Bekijk dit verhaal dan op je pc of laptop. In de app blijkt dit verhaal niet goed te werken. We proberen dit probleem op te lossen.

Boerderij Meijersplaats in Ansen

Midden op het eeuwenoude landgoed Rheebruggen staat Meijersplaats. Dit is een hallenhuisboerderij uit de negentiende eeuw met authentieke elementen, die tegenwoordig in gebruik is als vakantiewoning.
De komende 360-gradenfoto's werken het best op pc of laptop. Zie je geen, of maar een deel van deze foto, klik dan hier en vervolgens op het panorama-icoontje rechtsonder de foto. Het artikel gaat verder onder de foto.

Huize Overcingel in Assen

Huize Overcingel op het gelijknamige landgoed werd gebouwd in 1777-1778 in opdracht van de provinciale belastinginner en gedeputeerde Johannes van Lier. Zijn nazaat Henk van Lier Lels overleed in februari. Met zijn overlijden verdwijnt het monument na 242 jaar uit de familie, want Van Lier Lels' nazaten hebben het overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap.
Klik hier als je geen, of maar een deel van de foto ziet. Het artikel gaat verder onder de foto
Dit kijkje binnen is (voorlopig) uniek, want Huize Overcingel is dit weekend nog niet open voor publiek.

Waterstaatkerk in Bovensmilde

Tussen 1868 en 1870 is de Waterstaatkerk in Bovensmilde gebouwd met steun van de landelijke overheid. Het is een Hervormde Kerk. Vanwege de gaafheid en de ligging van het pand is het in 1995 officieel een Rijksmonument geworden. Negen jaar geleden kwam de kerk in handen van Stichting Het Drentse Landschap.
Klik hier als je geen, of maar een deel van de foto ziet. Het artikel gaat verder onder de foto

Jantina Hellingmolen in Aalden

De Jantina Hellingmolen aan de rand van Aalden is in 1835 gebouwd en uiteindelijk vernoemd naar de laatste eigenaresse. In het dorp en omgeving staat de molen ook wel bekend als de Aeldermeul. In de korenmolen is te zien hoe van verschillende graansoorten meel wordt gemaakt, dat ook ter plekke verkocht wordt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.