Cel geëist voor misbruik vrijwilligster (15) bij feestvereniging

rechtbank Assen - stock
De rechtbank van Assen © RTV Drenthe / Marjorie Noë
Een 41-jarige man uit Veenoord heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) als bestuurslid van een vereniging voor decemberactiviteiten in Emmen een 15-jarige vrijwilligster seksueel misbruikt. Voor ontucht eiste de aanklager een celstraf van tien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
De zaak kwam eind 2018 aan het licht doordat een van de vrijwilligers een naaktfoto van het meisje ontving en die aan een andere vrijwilliger binnen de club liet zien. Hierop volgde een gesprek met het meisje dat hen vertelde dat er wat speelde met de toen 37-jarige verdachte. De ouders van de tiener werden ingelicht en zij stapten naar de politie.

Geblokkeerd

De man kon zich bij de politie niets herinneren. Ook niet toen hij werd geconfronteerd met de vele seksueel getinte berichten (sexting) die hij naar het meisje verstuurde. Tegen de rechter zei de man dat hij destijds volledig blokkeerde en gaf hij het versturen van erotisch beladen berichtverkeer alsnog toe. Maar hij had haar met geen vinger aangeraakt, zei de man tegen de rechter.

Heimelijke afspraken

De tiener vertelde dat ze een keer door het bestuurslid werd opgehaald en in zijn auto werd betast en gezoend. Dit zou ook in het verenigingsgebouw zijn gebeurd. Volgens de officier van justitie was er wel sprake van fysiek contact. Meerdere appjes verwijzen daarnaar, zei de aanklager. Er werd ook driftig via de app gezocht naar een heimelijk samenzijn, zei hij.

Tweede verdachte

Uit het onderzoek kwam nog een tweede verdachte naar voren. Een 33-jarige man uit Nieuw-Schoonebeek stond donderdag ook terecht voor ontucht en seksueel misbruik van dit meisje in 2018. De man was destijds vrijwilliger binnen de club. Tegen hem eiste het OM een celstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur.

Betrouwbare aangifte

De officier van justitie tilde er zwaar aan dat de mannen wisten dat ze te maken hadden met een jong en kwetsbaar meisje, dat problemen had met haar zelfbeeld. Ze kreeg volgens het OM aandacht van deze mannen, maar dan op de verkeerde manier. De aangifte is betrouwbaar en consequent, zei de aanklager. "De appberichten ondersteunen haar verhaal."

Mildere strafeis

Vanwege de persoonlijke omstandigheden eiste de officier van justitie tegen de dertiger een mildere straf. Beide mannen zijn niet meer actief binnen de stichting. De advocaat van beide verdachten wierp de rechtbank voor dat er tegenstrijdigheden zijn te vinden in de aangifte en daarom grotendeels tot een vrijspraak moet komen.

Onvoldoende bewijs

De man uit Veenoord wordt alleen beschuldigd van het betasten van een minderjarige en daarvan is volgens de verdediging te weinig bewijs. Beide verdachten hebben geen relevant strafblad. Ze staan positief in het leven. Een gevangenisstraf zal dit ruïneren, zei de raadsvrouw. Moet er toch een straf volgen, dan adviseerde zij een voorwaardelijke straf met een taakstraf.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl