Tweede Kamer wil dat kabinet wolf blijft beschermen

wolf veluwe
Tweede Kamer wil dat wolf beter wordt beschermd © ANP/Otto Jelsma
De Tweede Kamer wil dat het kabinet "zich actief blijft inzetten" voor het beschermen van de wolf. Een motie daartoe van de Partij voor de Dieren, medeondertekend door de PVV, GroenLinks, PvdA, Volt en DENK werd vandaag aangenomen.
Er is veel discussie over de wolf in Nederland. Natuurliefhebbers zijn verheugd dat de wolf sinds 2019 zich hier weer heeft gevestigd, na een afwezigheid van ruim 120 jaar. De wolf speelt een belangrijke rol in het ecosysteem, onder meer door zieke of zwakke dieren te eten.
Maar tegenstanders wijzen op de schapen of pony's die worden aangevallen door wolven. Jaarlijks gaat het om enkele honderden dieren. Gedupeerde veehouders kunnen hier een schadevergoeding voor krijgen. Ook wordt gevreesd door aanvallen op mensen, bijvoorbeeld omdat wolven hun schuwheid naar de mens verliezen. De provincie Gelderland wilde wolven op de Veluwe beschieten met paintball-geweren, om hen zo weer bang te maken voor mensen. De rechter zette hier een streep door.
Natuurminister Christianne van der Wal zei eerder dat de omgang met de wolf een "dilemma met veel emotie" is. Zij begreep zowel de voor- als tegenstanders wel maar benadrukte dat de mogelijkheden om tegen de wolf op te treden beperkt zijn. Van der Wal pleitte voor meer maatschappelijk dialoog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl