Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

voedselbank
Dit weekend is het Superzaterdag voor de voedselbanken © RTV Drenthe / Margreet Gort
Een bomvol weekend in Drenthe, het is zonde om niet de hort op te gaan de komende dagen. Bekijk hier waar je zoal terecht kunt.
In de hele provincie zijn kerstmarkten te vinden en ook zijn er tal van optredens. Maar het weekend is niet alleen maar feest en gezelligheid, ook serieuze zaken komen aan bod.

Kom in actie voor de voedselbank

Ruim 3.800 mensen in Drenthe zijn afhankelijk van de voedselbank. Bij voedselbanken zijn zorgen over een toename van het aantal cliënten. Om te zorgen dat niemand de komende maanden zonder levensmiddelen komt te zitten, is er zaterdag een grote inzamelingsactie. Tientallen vrijwilligers staan bij supermarkten in de hele provincie om producten in te zamelen.
Meer info over de actie is te vinden op rtvdrenthe.nl/voedselbank, daar is ook de mogelijkheid om een bedrag te doneren voor een voedselpakket.

Muziek

Op verschillende plekken in Drenthe kun je dit weekend genieten van concerten. Zaterdagavond om 20.00 uur in de dorpskerk in Dalen bijvoorbeeld. Daar treden popkoor Sounds4You & The Christmas Sisters op met een mix van kerst- en wintersongs om helemaal in de decembersfeer te komen. Een kaartje bij de kassa kost 15 euro.
In de kerk in Peize vindt het kerstconcert van Koorschool Drenthe zaterdagavond plaats. Naast het koor zijn er solo-optredens. Voor een tientje kan er geluisterd worden naar onder andere nummers uit The Messiah van Händel en werken van Willcocks, Scheidt en Bach.
In Hooghalen kun je gratis naar Café Advendo, waar het gemengd koor Advendo een optreden in kerstsfeer verzorgd. Meezingen mag! Naast Advendo zijn er andere muzikale optredens en wordt er een Drents gedicht voorgedragen. Het inloopcafé in 't Haoler Hoes in Hooghalen is van 16.00 tot 17.00 uur, daarna is er tijd om gezellig na te praten.
In podium Zuidhaege in Assen kun je voor een tientje naar Blue Note Bigband meets Nanouck Brassers. De zaal gaat open om 20.00 uur, waarna de Asser bigband en trompetist Brassers om 20.15 losgaan.
Merain
Trio Merain treedt op in Vries © Maartje Roos
Op zondag kun je om 15.00 uur plaatsnemen in de Bonifatiuskerk in Vries voor een optreden van het trio Merain. 'Met een schatkist aan internationale kerstmuziek met Ierse, Engelse, Franse, Duitse en Zuid-Amerikaanse kerstliederen in eigen subtiele arrangementen', zo kondigt de organisatie aan. Merainbestaat uit Mirjam Rietberg (harp), Mieke Manschot (zang en bodhrán, de Ierse lijsttrommel) en Sandra Wallner (viool). Reserveren kan via kerkconcertenvries.nl.
Het podium van café De Amer is zondag gereserveerd voor talenten Nienke Dingemans en Emily Hill. De 17-jarige Dingemans is een talent op gebied van blues, soul, country en jazz. Emily Hill is de band van de 21-jarige Emmelien Hilbers, in haar zang komen soul, blues, jazz, funk, New Orleans en gospel samen. Het dubbelconcert in Amen begint om 14.00 uur.
In de in de Protestantse Kerk IJhorst - De Wijk treedt het Meppeler Mannenkoor op met het kerstconcert. Onder andere het Oekraïense kerstlied 'Nowa Radistj Stala' staat op het programma. Voor 12,50 euro kun je vanaf 17.00 uur een plekje bemachtigen in de kerk in IJhorst.
Bij de Jazzclub Assen swingt in zalencentrum Van Veen in Witten zondag de Oriental Jazzband de pannen van het dak. De muziek uit New Orleans heeft een persoonlijke twist gekregen, waardoor een vleugje gospel en country is te herkennen. Niet-leden kunnen voor 15 euro de jazzmiddag bijwonen, die om 14.30 uur begint.
Ook in Diever een swingend concert, in de Kruiskerk kun je gratis naar een optreden van gospelkoor Grace&Glory uit Zwolle. Het optreden begint om 19.15 uur.
Het klassieke ensemble Van Zijl Consort is zondagmiddag vanaf 14.00 uur te horen in Gieterveen. Het ensemble (klavecimbel, fluiten en contrabas) geeft in het kleine kerkje een 'afwisselend concert in kerstsfeer'. De muziek wordt afgewisseld met voordrachten van haiku-dichteres Saskia de Boer.
Werken van Edvard Grieg en Pjotr IIjitsj Tsjaikovski zijn zondag te horen in de St. Jozefkerk in Zandberg. Het voltallige VKSO, het orkest van de Veenkoloniën treedt op onder leiding van dirigent Lubertus Leutscher. Voor 12,50 euro kun je naar binnen, kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee naar het concert dat om 16.00 uur begin.

Schrijven voor rechten

In de bibliotheek in Hoogeveen houdt Amnesty International zaterdag de jaarlijkse schrijfactie rond de Internationale Dag van de Rechten. Tijdens Write for Rights worden brieven geschreven naar autoriteiten in landen waar de mensenrechten worden geschonden. Ook mensen die opgepakt zijn nadat ze 'vreedzaam gebruik maakten van hun recht om te demonstreren' kan een hart onder de riem worden gestoken met een kaart. De schrijfactie in de bieb begint om 13.00 uur en wordt geopend door burgemeester Karel Loohuis.

Cultuur

In de Grote Kerk in Emmen vertolkt Ksenia Marasanova zaterdagavond vanaf 20.00 uur de solovoorstelling Oscar en Oma Rozerood. Het stuk draait om de 10-jarige zieke Oscar, die in het ziekenhuis vrienden heeft en Oma Rozerood leert kennen. Samen beleven ze avonturen, oma adviseert Oscar een brief aan God te schrijven. Een kaartje voor de voorstelling kost 14,50 euro.
Ksenia Marasanova speelt Oscar en Oma Rozerood
Ksenia Marasanova speelt Oscar en Oma Rozerood © Grote Kerk Emmen
Marga Kool, Jan Veenstra en Egbert Meijers geven zondagmiddag acte de présence tijdens de Drentse Middag bij Van der Velde Boeken in Assen. In samenwerking met de Drentse Schrieverskring en Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum wordt een ode gebracht aan het Nationaal Park Drentsche Aa. De nieuwe bundel Blaauwe Dreum Schrieverskronkels over de Drentsche Aa staat centraal. Beeld en tekst komen samen vanaf 14.00 uur. Aanmelden vooraf kan bij de boekenwinkel.
Baukje Koolhaas komt zondag met een Koffer vol verhalen naar het Vertelcafé in Assen. De Friesin heeft in deze tijd van het jaar gekozen voor het thema Licht en luchtigheid in donkere dagen. De vertelmiddag in podium Zuidhaege begint om 14.30 uur, vooraf moet een plekje gereserveerd worden.

Kinderen

Vogeltjes kunnen deze koude dagen wel wat hulp gebruiken bij het vinden van voedsel. In Klazienaveen bereiden kinderen dit weekend een feestmaal voor de gevederde vrienden. Tijdens Scharrelkids van IVN worden vetbollen gemaakt en natuurlijk pinda's aan snoeren geregen. Ook is er een vogelquiz om te leren welke er op de maaltjes afkomen. Tussen 14.00 en 16.00 uur wordt er voor 3 euro meegeknutseld in de bibliotheek in Klazienaveen, aanmelden kan via ivn.jeugd.emmen@gmail.com.
De vrolijke Kikker uit de boeken van Max Velthuijs komt zondag naar het Atlas Theater in Emmen. In de familiemusical Kikker is verliefd gaat Kikker samen met vrienden Varkentje, Eend, Rat en Haas op zoek naar een de oorzaak van zijn sneller kloppende hart. Kikker staat vanaf 14.00 uur op de planken, reserveren kan vooraf bij het theater.
Koolmees en Pimpelmees
Koolmees en pimpelmees, ze kunnen wel wat hulp gebruiken in de winter © Addie Lanting

Kerstmarkten

Over twee weken is het kerst, en de voorpret is ruimschoots begonnen. Zo kun je in Vledder zaterdag tussen 12.30 en 19.00 uur kerstinkopen doen bij mooi versierde en verlichte kramen op de kerstmarkt. Muziek, een kerststal, de Kerstman en natuurlijk hapjes en drankjes maken de kerstmarkt op de Dorpsstraat compleet.
In Orvelte kun je zowel zaterdag als zondag vanaf 11.00 uur terecht voor een gevarieerd aanbod aan kerstkramen. Zowel de laatste decoratie voor thuis als delicatessen voor de kerstdis zijn te verkrijgen en uiteraard is er een kerststal. In de horecatent kun je de kou even ontvluchten, het duo May en June verzorgd daar optredens.
In Wezup is een van de mooiste Drentse kerstmarkten inmiddels een traditie. Tussen de oude boerderijen is van alles te verkrijgen, maar alleen voor het aanbod aan eten is Wezup al een bezoekje waard, ga bijvoorbeeld voor knieperties, Engelse pie of een stevige wintersoep. Vrijdagavond kun je tussen 19.00 en 22.00 uur terecht. Zaterdag begint het om 14.00 uur en sluit de boel om 21.00 uur. En wie op zondag een kijkje wil nemen is tussen 11.00 een 17.00 uur welkom. Vanaf het Van der Valk-hotel en het Land van Bartje in Ees rijdt de Hunebed Highway Express naar de kerstmarkt.
Kerstmarkt Orvelte
De kerstmarkt in Orvelte in 2021 © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Van kaarsen tot kazen en van natuurvoeding tot stroopwafels, in Borger zijn tientallen stands op zaterdag. Niet alleen verkoopstalletjes zijn opgebouwd, ook verenigingen en stichtingen presenteren zich tussen 12.00 en 20.00 uur.
In Nieuw-Weerdinge is zaterdag in en om sporthal De Mondenhal een kerstmarkt. Er is volop muziek, vermaak voor kinderen, tal van kramen en uiteraard lekkernijen. Van 10.00 tot 17.00 uur kun je rondstruinen op de markt.
In appartementencentrum 't Beurtschip in Smilde kun je zaterdag tussen 10.00 en 14.00 ook langskomen om het kerstgevoel te krijgen. Op de kerstmarkt zijn onder andere optredens van de Smelthezangers en linedancers uit Assen.
Ook bij de Balloohoeve in Balloo staat het hele weekend in het teken van kerst. Op vrijdag en zaterdag duurt de markt tot 21.00 uur, op zondag tot 16.00 uur. De eerst kopjes chocolademelk gaan om 11.00 uur over de toonbank.
Meer dan 50 mensen, jong en oud spelen zondag mee in de kerstmusical Kerst Compleet in de Sint-Willehaduskerk in Emmer-Compascuum. Onder hen Cees Bijl, oud-gedeputeerde en tegenwoordig waarnemend burgemeester in Midden-Drenthe. De musical begint om 15.00 uur, aansluitend is er een kerstmarkt.
En een kerstmarkt met een politiek tintje is zondag te vinden in Tiendeveen. Forum voor Democratie houdt daar een markt waar ondernemers hun waar aan de man brengen, bezoekers kunnen kennismaken met partijprominenten.

Natuur

Wie zin heeft in een mooie winterwandeling is in Drenthe natuurlijk altijd aan het goede adres. ROEG! zette een aantal natuurtips op een rijtje.

Wereldlichtjesdag

De tweede zondag van december is sinds 1997 Wereldlichtjesdag. Een dag om overleden kinderen te herdenken. Overal op de wereld worden bijeenkomsten gehouden, ook in Drenthe. Zo vindt er in De Poort bij de begraafplaats in Meppel een avond georganiseerd door Annerie Kremer uitvaartzorg. Er wordt stilgestaan 'met een bijeenkomst vol aandacht en symboliek, onder meer door het aansteken van kaarsjes, het noemen van de namen van de overleden kinderen, mooie muziek, een gedicht en een verhaal'. De bijeenkomst start om 19.00 uur.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl