Nieuw-Buinen veegt de baan, kans op marathon op natuurijs

schaatsbaan nieuw-buinen
De schaatsbaanpreparatie in 2021 © Schaatsvereniging Nieuw-Buinen
Stof de schaatsen maar langzaam af, want in Nieuw-Buinen hebben ze vandaag de schaatsbaan geveegd. Dat houdt in dat de vereniging klaar is om volgende week de eerste marathon op natuurijs van dit seizoen te kunnen houden.
Het is nog afhankelijk van hoe hard het gaat vriezen of een marathon door kan gaan. "Het wordt nog geen horrorwinter", zegt RTV Drenthe-weerman Hans Nienhuis. "Maar we zijn nog niets gewend, en het gáát vriezen."

Veenoord verbouwd

Willem Hut van de KNSB, de landelijke schaatsbond, denkt dat dinsdag of woensdag een marathon op natuurijs gehouden kan worden. "En in Drenthe liggen twee banen die zich ervoor hebben aangemeld. Nieuw-Buinen maakt daarbij de meeste kans. In Veenoord/Nieuw-Amsterdam zijn ze aan het renoveren en dat valt nét in de winter. De kans is dus niet zo groot dat daar een marathon gehouden kan worden."
Naast Nieuw-Buinen en Veenoord/Nieuw-Amsterdam hebben Noordlaren (Groningen), Burgum (Friesland), Haaksbergen (Overijssel) en Puttershoek (Zuid-Holland) zich gemeld bij de KNSB.
Deze plaatsen maken kans op de eerste marathon
Deze plaatsen maken kans op de eerste marathon © KNSB

Eind volgende week schaatsen

"Tja, of we volgende week kunnen schaatsen? Daar zijn wij ook heel nieuwsgierig naar", zegt Bert Drent van Schaatsvereniging Nieuw-Buinen. Hij durft zelf nog niet te spreken van een marathon op natuurijs. "Ik denk wel dat we ergens in de loop van volgende week kunnen schaatsen."
Weerman Hans Nienhuis is daar wel van overtuigd. "Eind volgende week kan er zeker wel geschaatst worden, alleen nog niet op de plassen. Het weer in november was te warm, dus is het water nog warm. We hebben er eigenlijk drie of vier ijsdagen (dagen waarbij de temperatuur overdag niet boven het vriespunt komt, red.) te weinig voor."

Sneeuw of schaatsen met Kerst?

Op banen zoals Nieuw-Buinen kan volgens Nienhuis zeker geschaatst worden in de loop van volgende week. "Daar hoeft maar een klein laagje op te liggen, dat is geen halve meter water dat moet worden afgekoeld."
Nieuw-Buinen veegt de baan schoon voor marathon
Om het wintergevoel kracht bij te zetten is er volgens Nienhuis in het begin van de week ook wel kans op neerslag. "Dat zijn dan winterse buien." Of de winterse buien twee weken later - tijdens Kerstmis - ook vallen wil Nienhuis geen uitspraak over doen. "De weerpluim van twee dagen voor kerst laat een temperatuur zien tussen tussen de plus 15 en de min 5 graden. Daar kan en wíl ik geen uitspraken over doen. Dat kan alle kanten nog op gaan."
Of er daadwerkelijk volgende week een marathon op natuurijs gaat plaatsvinden in Nieuw-Buinen zal op zijn vroegst pas maandag bekend worden, laat Hut van de KNSB weten. Vorig jaar kon rond Kerst geschaatst worden op de schaatsbaan in Nieuw-Buinen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.