Actiedag voedselbanken is nodig: 'Als opa kan je niet alles doen'

Sharissa met haar opa
Sharissa met haar opa © Jeanine Hofsteenge/RTV Drenthe
Drenthe komt vandaag in actie voor de voedselbanken en deze superzaterdag is te volgen via RTV Drenthe. Bij zo'n honderd supermarkten in de provincie staan inzamelaars klaar.
De eerste kar van vandaag heeft Frits Haan van Voedselbankafgiftepunt Tynaarlo vanochtend even na negen uur in ontvangst genomen. Hij schat dat de vrijgevigheid van de mensen zorgt voor zo'n 200 karren voor de voedselbank. "En dat hebben we zeker nodig, vooral dit jaar. Een klein afgiftepunt zoals hier in Tynaarlo is van een jaarlang 30 mensen gestegen naar 46 mensen, vanaf september."

Kleindochter

In Norg staat Wietse de Wind met zijn kleindochter Sharissa. "Het loopt goed", zegt De Wind. "Het is zo vreselijk nodig, daarom doe ik het al jaren." Hij heeft zijn kleindochter meegenomen omdat zij met haar familie zelf de voedselbank nodig heeft gehad. "Als opa kan je niet alles doen."
Actiedag voor de voedselbanken in Drenthe
De Wind is al gepensioneerd, maar zet zich nog 40 uur per week in als vrijwilliger voor de voedselbank. Hij roept ook mensen op die de energiebijlage van de overheid zelf niet nodig hebben om dat geld over te maken naar de voedselbank. "Die mensen hebben het nodig."

Contant geld

Voor de supermarkt in Bovensmilde staat Joop Kant van Voedselbank Beilen. "Wij willen graag contant geld ontvangen." Hij heeft van de Kracht van samen doen en Buurtinfohuis Bovensmilde elk een cheque van 50 euro ontvangen. "Wij kopen daar bijvoorbeeld cadeautjes voor voor de kinderen", zegt Kant.
Ook Belinda de Boer staat vandaag bij een supermarkt voor de voedselbank. "Het is heel leuk om te doen, ondanks dat het vervelend is", zegt ze. "Je komt in gesprek met veel soorten mensen."
De Boer staat bij de supermarkt voor Voedselbank Westerveld, waar 150 mensen gebruik van maken. Ook daar zijn ze blij met geld. "Mensen leveren bij ons de statiegeldbonnetjes in, en met dat geld kunnen we verse producten aanschaffen."
Ophaalpunt in Bovensmilde
Ophaalpunt in Bovensmilde © Margreet Gort/RTV Drenthe

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.