Jurgen Zikken uit Exloo heeft al zes rijbewijzen en is pas achttien

Jurgen Zikken mag inmiddels een auto, een bus, een vrachtwagen, een brommer én een heftruck besturen
Jurgen Zikken mag inmiddels een auto, een bus, een vrachtwagen, een trekker, een brommer én een heftruck besturen © RTV Noord / Jeroen Willems
Hoewel Jurgen Zikken (18) uit Exloo pas achttien jaar is, heeft hij deze week al zijn zesde rijbewijs ontvangen. Daardoor mag hij inmiddels een auto, een bus, een vrachtwagen, een trekker, een brommer én een heftruck besturen.
Zoeken naar het juiste rijbewijs als hij op pad wil, hoeft niet. Alles staat op één pasje. Binnen twee jaar hengelde Zikken de rijbewijzen binnen met behulp van een rijschool in Winschoten. Dat meldt RTV Noord.
Of de Drent inmiddels in de kroeg loopt te pochen met zijn goedgevulde pasje? Nee. Volgens hem zat er helemaal geen plan achter. "Ik wilde eerst mijn rijbewijs voor een autoaanhanger hebben, maar ik heb toen toch gekozen voor de vrachtauto." Niet veel later laat hij zijn blik vallen op de bus. "Die stond daar en dat rijbewijs leek me ook wel wat. Zodoende is het een beetje gekomen."
Heel bijzonder vindt Zikken het allemaal niet. Zijn rij-instructeurs daarentegen des te meer. "Er komt natuurlijk een hoop theorie bij kijken en het is dan wel een unicum als je alle rijexamens in één keer haalt", verklaren Dick Potze en Harm Boender. Ze noemen Zikken een talentvolle en leergierige jongen. "Het ging hem allemaal redelijk gemakkelijk af."

Franse categorie

De Drent is er dan ook nog niet klaar mee. Als hij wat ouder is gaat hij graag voor een motorrijbewijs en het B1-rijbewijs. Hetgeen Potze op de lachspieren werkt: "Categorie B1 telt alleen in Frankrijk. In Nederland kun je daar geen examen in doen. De categorie staat alleen op het rijbewijs omdat dat Europees zo is afgesproken."
Jurgen zou tijdens zijn stage in Frankrijk dat rijbewijs willen halen. "Ik wil mijn pasje helemaal vol."
Jurgen Zikken vertelt tegen RTV Noord over zijn zes rijbewijzen:
18-jarige Drent bezit zes rijbewijzen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.