Jeugdliefdes na 70 jaar herenigd: 'Ik heb heel lang gewacht, maar je kwam niet'

Een bijzonder moment voor Harry Schuur uit Klazienaveen. Hij en zijn jeugdliefde Janny werden afgelopen weekend in het radioprogramma Adres Onbekend herenigd.
Janny Douwsma startte de zoektocht naar Schuur, op wie ze in 1949 een oogje had. Schuur zat bij de luchtmacht en kwam in die periode iedere woensdag eten bij Janny's ouders. Met de week groeide de verliefdheid.

Douwsma had al eerder naar haar jeugdliefde gezocht, maar telkens zonder resultaat. Daarom besloot ze het radioprogramma in te schakelen.

Tekst gaat door onder tweet


De redactie van Adres Onbekend gaat voor Janny op zoek en met succes: ze vinden Harry. In de uitzending worden de twee telefonisch herenigd.

Janny: "Harry? Dat meen je niet, hallo! Niet te geloven."
Harry: "Daar schrik je van, hè. Wie rekent daar nog op?
Janny: "Och jongen. Wat mooi."

En dan verschuift het gesprek al snel naar de verliefdheid van Janny.

Janny: "Ik was echt verliefd hoor."
Harry: "Dat had je even moeten zeggen man!"
Janny: "Maar ik was natuurlijk wel een stuk jonger dan jij hè."
Harry: "Je was een mooie meid."
Janny: "Dankjewel."

Tekst gaat door onder geluidsfragment


Eerder in de uitzending heeft Harry al aan de presentator toegegeven dat hij ook verliefd was op Janny. "Het was wel wederzijds. Maar ze was aanmerkelijk jonger. Als jongen van dik twintig ga je niet met een meisje van veertien of vijftien."

De jaren verstrijken. Maar Janny blijft altijd aan Harry denken. Ook tijdens haar huwelijk, zo vertelt ze. Ook haar kinderen horen de verhalen over luchtmachtman Harry aan. "Mijn kinderen zeiden altijd: Daar begint ze weer hoor."

Harry heeft ooit afscheid genomen van Janny met een belofte. Maar die kwam hij tot de dag van vandaag niet na.

Harry: "Ik zit nu ook in de leeftijd van oude chagrijnen."
Janny: "Je hoeft niet chagrijnig te zijn. Je stem klinkt nog precies zo. Maar je had beloofd terug te komen, hè? Ik kreeg nog een kusje van jou en toen zei je dat je terugkwam en dat je het mij nog een keer écht zou leren. Ik heb heel lang gewacht, maar je kwam niet. Ik ben hier echt heel blij mee. Ik vind het fijn dat je er nog bent. Zou er nog een kans zijn dat we elkaar nog weer ontmoeten?"
Harry: "Ik kan nog autorijden. Maar echt lange afstanden afleggen, durf ik niet meer."
Janny: "Wij hebben ook nog een auto, dus wij kunnen ook naar jou komen."

Na zeventig jaar sluiten de twee elkaar binnenkort toch weer in de armen. Daarmee is de zoektocht van Adres Onbekend succesvol afgerond. In het radioprogramma worden met hulp van luisteraars wekelijks uit het oog verloren dierbaren herenigd. Adres Onbekend is elke zondag tussen 12.10 uur en 14.00 uur te horen op Radio Drenthe.