Appelsap niet aan te slepen na koningsbezoek Bargerveen

Koning Willem-Alexander bij de schaapskooi van het Bargerveen (Rechten: RTV Drenthe/Kim Stellingwerf)
Koning Willem-Alexander bij de schaapskooi van het Bargerveen (Rechten: RTV Drenthe/Kim Stellingwerf)
Koninklijk bezoek. Straks is het weer zover. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen naar Zuidwest-Drenthe. Bijna een jaar geleden was de koning ook in Drenthe, toen opende hij de schaapskooi van het Bargerveen. Wat levert zo'n koninklijk bezoek eigenlijk op?
We blikken terug met een paar hoofdrolspelers van vorig jaar.

Meer bezoekers

De koning opende de schaapskooi, van waaruit herder Luuc Bos dagelijks werkt. Wat hem betreft was het bezoek belangrijk voor het Bargerveen. "Een stukje landelijke bekendheid. Ook het dorp Weiteveen werd op de kaart gezet en voor de schaapskooi gewoon het feit dat de koning een schaapskooi opent," zo vertelt Bos.
Herder Luuc Bos over het bezoek van de koning een jaar geleden:
Herder Luuc Bos over het bezoek van de koning een jaar geleden
Ook merkte Bos dat het drukker werd. "Na die tijd was het bezoek hier aanmerkelijk meer dan voor die tijd, terwijl het voor die tijd ook al goed was."

Positief

Boswachter Jans de Vries kan zich helemaal vinden in de woorden van de herder. "Na het bezoek, wat ook de officiële opening en ingebruikname van de schaapskooi was, werd het heel druk met mensen die de uitzending van RTV Drenthe gezien hadden. Dat was een behoorlijke toename."
Boswachter Jans de Vries zag het afgelopen jaar een toename van het aantal bezoekers:
Boswachter Jans de Vries zag het afgelopen jaar een toename van het aantal bezoekers
Ook denkt De Vries dat het Bargerveen goed op de kaart is gezet. "Een positieve indruk over het Bargerveen, over de werkzaamheden, over de begrazing en over de schaapskooi. Ook een goed beeld over een dorp als Weiteveen, in relatie tot het gebied."

Appelsap

De zussen Daniek en Ilse Hoogland runnen Restaurant Wollegras, naast de schaapskooi. Ook daar ging de koning naar binnen. Nog steeds zijn bezoekers geïnteresseerd. "In het begin was de appelsap niet aan te slepen, omdat 'ie dat had gedronken. Dat was wel heel leuk. Ik denk dat het wel echt een boost is geweest voor ons bedrijf", zegt Daniek Hoogland. "De eerste twee maanden na die tijd was het echt bizar druk", vult Ilse aan.
De zussen Hoogland over de vele appelsap die een jaar geleden werd gedronken:
De zussen Hoogland over de vele appelsap die een jaar geleden werd gedronken

Zitten op plek van de Koning

Tinus Hoogenberg reed als chauffeur van de Veenland Express de koning rond door het gebied. Ook hij denkt dat het bezoek veel betekend heeft. "Landelijke bekendheid, Blauw Bloed was er, Hart van Nederland en RTV Drenthe natuurlijk. Ik denk dat dat heel veel gedaan."
Chauffeur Tinus Hoogenberg kijkt positief terug op het bezoek van de koning:
Chauffeur Tinus Hoogenberg kijkt positief terug op het bezoek van de koning
Ook nu, bijna een jaar later, refereren mensen nog aan het bezoek. "Ik merk het nog steeds wel als mensen in de wagen stappen. Als ik dan vertel waar de Koning gezeten heeft, dan willen toch heel veel mensen daar ook zitten."

Live op TV Drenthe

Ook vandaag hoef je niets van het koninklijk bezoek te missen. TV Drenthe zendt het bezoek van Koning Willem-Alexander en koningin Máxima live uit. De uitzending begint om 11.30 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.