Drenthe trekt portemonnee door problemen op elektriciteitsnet

Hoogspanningsmasten
Met het extra geld denkt de provincie bedrijven een zetje in de goede richting te kunnen geven © RTV Drenthe / Tina Ruiter
Vanwege de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnetwerk geeft de provincie Drenthe 400.000 euro extra uit om bedrijven te helpen in de energietransitie. Voor bedrijven met een 'grootzakelijke' aansluiting is nu half miljoen euro subsidie beschikbaar.
Drenthe trekt de portemonnee omdat netbeheerder TenneT tegen de grenzen van het elektriciteitsnetwerk aanloopt. Nieuwe en bestaande bedrijven die hun werkzaamheden willen uitbreiden in de provincie kunnen daarom voorlopig niet direct stroom afnemen.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat

Met het extra geld denkt de provincie bedrijven een zetje in de goede richting te kunnen geven. De hoop is dat hiermee verduurzaming toch mogelijk is en dat het voor bedrijven aantrekkelijk blijft om hier te ondernemen. "We weten dat we daarmee niet alles oplossen, maar we kunnen wel stappen blijven maken", zegt gedeputeerde Henk Brink. "Daarnaast zijn we druk in gesprek met landelijk netbeheerder TenneT, regionaal netbeheerder Enexis en het ministerie (Economische Zaken en Klimaat, red.) voor andere mogelijke oplossingen."
Brink verhoogt ook het maximale bedrag dat aangevraagd kan worden voor de uitvoering van een haalbaarheidsonderzoek. Wie meer wil weten over alternatieve manieren voor verduurzaming kan nu maximaal 25.000 euro aanvragen voor een scan. Dat was eerst 4.500 euro.

Nog een subsidie

Er is eveneens een subsidieregeling voor oplossingen bij het niet terug kunnen leveren van opgewekte energie aan het elektriciteitsnetwerk. Voor deze regeling stelde de provincie twee weken geleden nog extra geld beschikbaar voor 2023. Ook in dat geval ging het om een verhoging van 400.000 euro.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.