Wildcam: eigenwijze bevers bepalen zelf de waterhuishouding

Als het gaat om waterhuishouding zijn bevers echte experts. Dat is te zien bij een bevergezin in de gemeente Assen. Ze bouwden een dam die zoveel water tegenhield dat Waterschap Hunze en Aa's in actie moest komen. Maar de bevers lieten zich niet uit het veld slaan.
Beelden: Peter Venema

Aan het eind van de zomer brak het waterschap de beverdam af. Uit eerder onderzoek bleek dat de diertjes daar zelf geen gevolgen van zouden ondervinden. Maar de makers van de dam kwamen direct in actie, binnen een week was de dam op dezelfde locatie weer opgebouwd. Het waterschap laat weten dat als de dam opnieuw nadelig is voor het waterpeil, de dam weer wordt afgebroken. 

Strik territorium
Peter Venema, beleidsadviseur natuur van de provincie Drenthe, heeft een paar keer een wildcam bij deze beverdam geplaatst. Voor de lens van de camera bouwden de bevers de dam weer op, je ziet ze de takken door het water slepen. "Bevers hebben een strikt territorium. Ze zullen er alles aan doen om er goed voor te zorgen. We zullen dan ook moeten kijken wat een structurele verbetering is voor de doorstroming van het water", aldus Venema. 

Gezin met twee jongen
Uit de beelden kon Venema opmaken hoeveel bevers er leven en wat ze zoal uitspoken. "We konden vaststellen dat er een paar en twee jongen leven. De jongen zijn waarschijnlijk in mei van dit jaar geboren. De volwassen bevers zijn afkomstig uit de Drentsche Aa, waar jaren geleden bevers zijn uitgezet." 

Zie ook: beverbaby in de Drentscha Aa (29 juni 2018)
Meer over dit onderwerp:
ROEG! natuurnieuws
Deel dit artikel: