Frans miljoenenpark Puy du Fou wil in Meppel groot themapark bouwen

Puy du Fou
In Puy du Fou worden voorstellingen over vroeger gehouden © Puy du Fou / Alain Monéger
Het Franse Puy du Fou wil een themapark van 60 hectare in Meppel bouwen. Dat is bijna driemaal zo groot als Wildlands. Het park mikt op honderdduizenden bezoekers per jaar.
Er moeten voorstellingen en shows gehouden worden over de geschiedenis van Europa en met name die van Nederland. Wat de concrete invulling van het park gaat worden, is nog niet bekend. Attracties als achtbanen komen er in ieder geval niet.
Als het park er daadwerkelijk gaat komen, wordt gemikt op realisatie tussen 2027 en 2035. De verwachting is dat het 800.000 bezoekers per jaar gaat trekken. Puy du Fou verwacht dat vijf jaar na realisatie er zo'n 800 mensen fulltime werken, en dat kan oplopen naar 1.500 medewerkers na tien jaar.

Geen gemeenschapsgeld

Puy du Fou is een initiatief dat zichzelf volledig financiert. Het werkt niet met geld van de overheid en heeft ook geen aandeelhouders.
"Puy du Fou heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het nieuwe parken in de wereld wil realiseren", laat het park weten aan RTV Drenthe. Meppel is nu dus in beeld, zo bevestigt wethouder Klaas de Vries. Meppel is de enige locatie die het park op oog heeft voor Nederland.

2,5 miljoen bezoekers in Frankrijk

Puy du Fou is een themapark in Frankrijk, dat jaarlijks zo'n 2,5 miljoen bezoekers trekt. Het heeft geen attracties, maar er worden historische shows opgevoerd. Het park, dat in de Vendée ligt, werd in 1978 geopend. Er werken meer dan 2.000 mensen.
Puy du Fou - Le Grand Carillon
In Puy du Fou worden voorstellingen gehouden, zoals een muziekact met acrobatiek met een 16 meter hoge klok © Puy du Fou / Alain Monéger
Intussen is het park gegroeid, wereldwijd. Er is een locatie in Spanje en er worden shows opgevoerd in Engeland en Shanghai. Daarnaast wordt er binnenkort een locatie geopend in het Amerikaanse Tennessee.
In Frankrijk worden onder meer shows opgevoerd over de Vikingen, is er op een podium dat 360 graden draait een voorstelling over een Franse officier van de marine en held tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en vinden in een Gallo-Romeins stadion gladiatorgevechten en wagenrennen plaats.

Grootste podium ter wereld

In Frankrijk bestaat Puy du Fou uit twee delen. De oorsprong bevindt zich in park 'Cinéscénie'. Dit is een openluchttheater van 23 hectare, waar ruimte is voor meer dan 13.000 bezoekers. Hier worden de grootste en belangrijkste shows gehouden. Het is het grootste podium ter wereld.
Puy du Fou
Cinéscénie is het grootste podium ter wereld © Puy du Fou
Daarnaast is er een heel park: Grand Parc. Dit is 55 hectare groot en ligt vlakbij Cinéscénie. In Grand Parc worden 63 dag- en avondspektakels gehouden, zijn vier historische dorpjes gebouwd en liggen 22 restaurants en 5 themahotels. Er werken ongeveer 2.500 mensen in Grand Parc.
Er is een fort uit het jaar 1000 nagebouwd, maar er is ook een dorp uit de Middeleeuwen, uit de 18e eeuw en een uit 1900. Er is ook flink wat ruimte voor natuur. Er is 25 kilometer aan wandelpaden en er is een bos van 100 jaar oud met 150 verschillende soorten bomen. Er staat 1.300 kilometer aan buxushagen in een Franse tuin en jaarlijks worden er 13.000 bollen geplant.

Efteling

Nederland is niet onbekend voor Puy du Fou. Sinds 2012 is het actief in de Efteling. Daar werkt het samen met de productie en uitvoering van 'Raveleijn', waar een team van 50 artiesten en technici, meer dan 10 paarden en 40 vogels van Puy de Fou ingezet wordt.
Puy du Fou
Er is onder meer een dorp uit de Middeleeuwen nagebouwd © Puy du Fou / Alain Monéger
Er was eerder sprake dat Puy du Fou een vestiging in Nederland zou openen, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan.

Vier parken over de wereld

De ambitie van het Franse park is om vier parken over de hele wereld te hebben voor 2030. Meppel kan er daar dus een van worden. De gemeente Meppel ziet het in ieder geval al wel zitten. Zij ziet veel kansen voor de werkgelegenheid, maar ook voor toerisme en opleiding.
Voor de locatie wordt gekeken naar een stuk grond in het noorden van Meppel, tegen de A32. Dat is nu landbouwgrond, maar de gemeente wil dat stuk grond ontwikkelen. Behalve het themapark wordt er ook gekeken landbouw, bedrijvigheid, natuur en de komst van windmolens. Eerder gaf de wethouder al aan dat themapark wat betreft de gemeente de voorkeur heeft.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.