Baan Nieuw-Buinen is open, marathon definitief van de baan

"Ik ben helemaal dol." Egbert Hofman is de eerste die voet aan wal zet. Correctie: Egbert Hofman is de eerste die schaats op ijs zet. De 77-jarige uit Tweede Exloërmond is de eerste die zijn rondjes op de schaatsbaan in Nieuw-Buinen schaatst.
De schaatsvereniging in Nieuw-Buinen hoopte vanavond de eerste marathon op natuurijs te kunnen houden. Maar de KNSB heeft voor Burgum, in Friesland, gekozen. Het ijs op de Drentse baan was vannacht nog nét geen drie centimeter, wat nodig is om een marathon te houden. En dus mag er vandaag door iedereen op de baan geschaatst worden.
(Tekst gaat verder onder de video)
Eerste schaatsers maken meteen gebruik van baan in Nieuw-Buinen
In Noordlaren hebben ze besloten om morgen geen marathon te houden. Iets wat ze eerder wel van plan waren, maar dan moet de baan dicht en geprepareerd worden. Iets wat ze in Nieuw-Buinen ook niet gaan doen.
Bert Drent van de schaatsvereniging zegt: "We krijgen het niet meer op tijd voor elkaar om morgenochtend hier te kunnen rijden. Dan zouden we nu iedereen nu van de baan moeten halen en gaan sproeien. We hebben 16-20 tanks nodig voor 1 centimeter ijs. Het is er nu al deels afgereden, dan moeten we schrapen en daarna gaan sproeien. Dat gaat niet op tijd lukken om dat in een nacht voor elkaar te krijgen. We gaan gewoon morgenochtend nog open voor publiek."
Er wordt al volop geschaatst op de baan in Nieuw-Buinen. Zelf niet op de schaats? Rij een stukje mee in onderstaande video:
Er wordt geschaatst
Waarschijnlijk is vandaag de enige dag dat er geschaatst kan worden. De verwachting is dat het morgen gaat dooien.
De baan in Nieuw-Buinen is de eerste ijsbaan in de provincie waar geschaatst kan worden. Is de ijsbaan bij jou in de buurt open? Laat het weten via redactie@rtvdrenthe.nl.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.