Motorclub Assen en Omstreken viert 100-jarig bestaan: 'Grondlegger van de TT'

Motorcoureur Piet van Wijngaarden won de eerste TT-races in 1925 en 1926.
Motorcoureur Piet van Wijngaarden won de eerste TT-races in 1925 en 1926 © Motorclub Assen en Omstreken
Een eeuw geleden is de grondlegger van de TT opgericht. De Motorclub Assen en Omstreken viert dit weekend het honderdjarig bestaan. En nog altijd is de vereniging springlevend.
"Daar zijn we enorm blij mee", vertelt voorzitter van de motorclub Martin de Gries. "Na al die jaren is de drijfveer van onze leden hetzelfde als toen: de passie voor de motorsport."
Een eeuw geleden werd de club opgericht in hotel Nanninga in Assen, nu bekend als Grand Café 't Wapen aan de Vaart. In de beginjaren besteedde de vereniging vooral aandacht aan de veiligheid van verkeerssituaties. "De opkomst van het motoriserend verkeer was toen een groot thema. De snelheid ging drastisch omhoog, en dat had grote invloed op de veiligheid", legt de voorzitter uit.

Grondlegger van de eerste TT

De club wilde graag een wedstrijd organiseren, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. Voor 1925 waren motorraces bij wet verboden. "Een wetswijziging in de week voor de rit maakte het toch mogelijk om een race te organiseren", vertelt De Gries. De eerste TT was daarmee geboren.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Een advertentie van de eerste TT in 1925.
Een advertentie van de eerste TT in 1925 © Motorclub Assen en Omstreken
We weten niet beter dan dat de TT bij Assen hoort, maar de eerste race werd op een andere plek gereden. Ook was er nog geen sprake van een circuit over gladgestreken asfalt. In plaats daarvan diende de 28,4 kilometer lange klinkerweg tussen Rolde, Borger en Schoonloo als parcours. Rijders moesten onder meer een zandweg, grindpaden, een keistraat en onverharde bochten trotseren. Pas in 1955 werd het speciaal gebouwde 7,7 kilometer lange permanente circuit in gebruik genomen.
De vereniging organiseerde de TT tot en met 1936, waarna het evenement vanwege financiële risico's onder werd gebracht in stichting Circuit van Drenthe. Tot in de jaren 90 bleef de vereniging wel verantwoordelijk voor het leveren van vrijwilligers voor het grootse evenement. Tot op heden zijn veel leden van de motorclub betrokken als vrijwilliger in het laatste weekend van juni.

Springlevend

Na een eeuw is de vereniging nog altijd springlevend. Met zijn ongeveer 120 leden organiseert de club allerlei activiteiten om de motorsport te bevorderen. Zo staan BromfieTTs, de TT Nightride en de TT Toertocht elk jaar op het programma in de Drentse hoofdstad. Ook voor de organisatie van het wereldkampioen IJsspeedway, dat voor het eerst in 1972 plaatsvond, is de vereniging nog steeds verantwoordelijk.
En waar de vereniging zich een eeuw geleden hardmaakte voor verkeersveiligheid, kampt de motorclub nu met hele andere problemen rondom de organisatie van evenementen. "De milieuwetgeving en strenge regels op het circuit maken het steeds lastiger om iets te organiseren", vertelt De Gries.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Het Wereldkampioenschap IJsspeedway werd voor het eerst georganiseerd in 1972.
Het Wereldkampioenschap IJsspeedway werd voor het eerst georganiseerd in 1972 © Motorclub Assen en Omstreken
Toch blijft de motorclub nog jaren voortbestaan, als het aan De Gries ligt. "Aan vrijwilligers hebben we absoluut geen tekort", vertelt de voorzitter. Zelf is hij sinds zeventien jaar betrokken bij het bestuur. De hoeveelheid animo komt misschien wel doordat de club zijn toelatingseisen een tijd geleden heeft losgelaten. Leden hoeven daarom niet langer uit Assen en omstreken te komen. "Er zitten zelfs rijders bij uit het buitenland. Al komen de meeste leden wel uit de omgeving", zegt de motorsportliefhebber.
Ook aan nieuwe aanwas is geen gebrek. Met leden van slechts 15 jaar jong weet de jeugd de Asser raceclub ook te vinden. "De club is er voor iedereen: jong, oud en van amateurs tot aan professionals. Hoewel de jeugd nog niet met alles mee kan doen, krijgt die wel van alles mee. Zo ben ik zelf ook ooit begonnen", lacht De Gries.
Dit weekend is het groot feest voor alle leden. Het honderdjarig bestaan wordt gevierd in De Bonte Wever en ook burgemeester van Assen Marco Out brengt een bezoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl