'Handelsverdrag met Canada bedreigt beperken gaswinning'

Het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) vormt een obstakel om de gaswinning af te bouwen. Daarvoor waarschuwen Milieudefensie, FNV en Handel Anders in een notitie aan gemeenteraadsleden.
CETA is in het leven geroepen om de handel te bevorderen tussen de EU en Canada. In het verdrag staan afspraken over onder andere de handel in goederen, diensten en investeringen. Sinds 2017 is een groot deel van CETA in werking. Dit najaar zal het Nederlandse parlement waarschijnlijk besluiten of het volledig instemt met het verdrag.

Schadeclaim
Als Nederland de gaswinning wil terugschroeven, kunnen Vermilion en ExxonMobil via CETA een schadeclaim indienen wegens misgelopen inkomsten. Zo'n stap kan worden gezet bij een internationaal arbitragehof, dat buiten de Nederlandse rechtsstaat staat. Dat stellen Milieudefensie, FNV en Handel Anders in hun notitie.


Het Canadese gasbedrijf Vermilion is actief in de gemeente Westerveld. ExxonMobil verricht, onder de vlag van NAM, werkzaamheden in onder meer gemeenten als Assen, Emmen en Tynaarlo. Het Amerikaanse bedrijf kan via een dochteronderneming in Canada gebruik maken van CETA.

'Democratie beschermen'
Freek Bersch, campagneleider bij Milieudefensie, roept de Nederlandse overheid op om het verdrag een halt toe te roepen. "Nederland kan daarmee de nationale en lokale democratie beschermen. Maar dan is het wel nodig dat we met name de PvdA, ChristenUnie en D66 oproepen om mens, milieu en democratie boven CETA moeten stellen."

Nederland heeft de mogelijkheid om goedkeuring van het verdrag te voorkomen. Het parlement kan CETA wegstemmen, of afdwingen dat het wordt verbeterd.
Deel dit artikel: