'Schrik van Roden' oud-NSB'er Jacob Luitjens overleden

Jacob Luitjens
Jacob Luitjens stond na de Tweede Wereldoorlog bekend als de Schrik van Roden © Sake Elzinga/HH
Oud-NSB'er Jacob Luitjens is woensdag op 103-jarige leeftijd overleden. Luitjens, beter bekend als 'De Schrik van Roden', was de laatst levende bekende NSB'er van Nederland.
Dat schrijft dagblad Trouw, dat zijn dood meldt. Sinds de jaren tachtig was Luitjens één van de meest besproken oud-NSB'ers van Nederland. Enerzijds als symbool "van alles wat fout was in de oorlog", anderzijds als "kleine vis" die onterecht de aandacht als van een belangrijk nazi kreeg, en daar zijn leven lang door achtervolgd werd. Zijn dood markeert het einde van een tijdperk, aldus Trouw.

Meerdere mensen verraden

Luitjens groeide op in een nationaalsocialistisch gezin in Roden en was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de NSB. Als landwachter verraadde hij meerdere onderduikers en verzetsstrijders. Ook was hij betrokken bij moorden op een verzetsstrijder en een gedeserteerde Duitse soldaat. Na de oorlog vluchtte Luitjens naar Paraguay, waar hij een nieuw leven opbouwde met een Russische vrouw. Hij trouwde met haar en samen kregen ze drie kinderen. Later verhuisde hij met zijn gezin naar Canada.
In Nederland werd de oud-NSB'er na de oorlog bij verstek veroordeeld tot levenslang. Begin jaren tachtig ontdekten Nederlandse journalisten Luitjens in het Canadese Vancouver. In 1992 werd hij uitgezet naar Nederland, waarna hij drie jaar de cel in ging. De laatste jaren woonde de 'Schrik van Roden' in Lemmer.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.