Ohne Grenzen: 'Wij denken altijd dat wij hét fietsland zijn'

Fietsen wordt in Duitsland ook steeds populairder (Rechten: Kim Stellingwerf / RTV Drenthe)
Fietsen wordt in Duitsland ook steeds populairder (Rechten: Kim Stellingwerf / RTV Drenthe)
Nederland staat natuurlijk bekend als hét fietsland. Ons land telt meer fietsen (22 miljoen) dan inwoners (17 miljoen). Ook trekken we er vaak op uit. Gemiddeld fietsen we 850 kilometer per jaar. Hoe zit dat eigenlijk bij onze oosterburen?
In Duitsland wonen meer dan 80 miljoen mensen, maar zijn er minder fietsen: 'maar' 68 miljoen. Ook stappen de Duitsers minder vaak op de fiets. Gemiddeld fietsen zij zo'n 290 kilometer per jaar. Maar fietsen wordt in Duitsland steeds populairder. Dat zie je in het TV Drenthe-programma
Ohne Grenzen
.
"In Duitsland zijn fietsen die in Nederland gemaakt worden erg populair, zoals Gazelle en Cortina", zegt Thomas van een grote fietsenwinkel in Dörpen, net over de grens. "En net als in Nederland zien we ook dat de verkoop van het aantal elektrische fietsen stijgt."
Tekst gaat verder onder de video

Onderschat

De Nederlander Paul werkt ook in de winkel. Hij ziet ook dat fietsen in Duitsland aan populariteit wint. "Dat wordt nog weleens onderschat door de Nederlander", vindt hij. "Wij denken altijd dat wij het fietsland zijn, maar Duitsland zit niet ver achter ons."
Waar het de Duitsers soms nog wel aan ontbreekt, is goede een goede fietsinfrastructuur. Volgens verkoper Paul is Nederland daar een stuk verder in. "Qua fietspaden en stoplichten en zo loopt Duitsland nog wel achter. Maar ze zijn er hier wel mee bezig. In het Ruhrgebied worden bijvoorbeeld fietspaden aangelegd over lengtes van driehonderd tot vierhonderd kilometer."
Wil je de hele uitzending van Ohne Grenzen terugkijken? Dat kan hier.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.