'Drenthe heeft buitenlandse studenten juist nodig'

Ioana fluit een basketbalwedstrijd
Ioana Cojocaru fluit een basketbalwedstrijd © Eigen foto/Alina Cojocaru
"Je vindt het hier leuk of je vindt het niet leuk," vertelt Ioana Cojocaru (24) uit Roemenië. In 2017 kwam ze naar Emmen om te studeren, en bleef uiteindelijk. NHL Stenden Hogeschool is blij met de buitenlandse studenten.
"Ik meldde mij aan voor vier hbo-scholen in Nederland en ging naar open dagen. Uiteindelijk koos ik voor de opleiding Information Technology aan NHL Stenden Hogeschool", vertelt Cojacaru. In Emmen was ze nog nooit geweest. "Ik kwam hier en dacht: waarom heb ik niet eerst naar de stad gekeken?"
Cojocaru is een van de internationale studenten die na haar studie in de regio bleef om te werken. Gemiddeld blijft ongeveer 20 procent van de internationale studenten. Volgens Erica Schaper, voorzitter College van Bestuur van NHL Stenden Hogeschool, heeft Drenthe die groep nodig. "Er is veel vraag naar personeel en de huidige arbeidsmarkt zorgt ervoor dat een deel van de internationale studenten in de regio blijft en vacatures invult."

Wervingsverbod

De hogeschool is het niet eens met de plannen van een wervingsverbod van de Tweede Kamer. Universiteiten en hogescholen zouden moeten stoppen met het actief werven van studenten uit het buitenland. Meer internationale studenten zorgen voor volle collegezalen en problemen met huisvesting. Maar die problemen spelen hier veel minder, klinkt het op NHL Stenden Hogeschool.
"Integendeel, internationale samenwerkingen en buitenlandse studenten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vitale regio", zegt Schaper. "Bovendien dragen internationale studenten bij aan de interculturele ervaring en ontwikkeling van nationale studenten."
Ioana aan het werk in de sportschool
Ioana Cojocaru aan het werk in de sportschool © Eigen foto/Alina Cojocaru
Voor Cojocaru bleek Emmen dus een schot in de roos te zijn. Al was de overgang van Boekarest wel groot. "In het begin vond ik het wel erg klein, maar het beviel en ik integreerde goed." Dat zag ze ook bij haar medestudenten. "Een deel vond het helemaal niets en is weggegaan, maar er zijn ook klasgenoten die hier allemaal in het Noorden zijn blijven werken."

Integreren

Dat kwam vooral omdat Cojocaru hier ging werken. Ze ging aan de slag ging als basketbalscheidsrechter. "Ik speelde al basketbal in Roemenië, en kwam hier in contact met de bond." Ze deed een opleiding en fluit nu in de hoogste divisie van het Nederlandse herenbasketbal.
Daarnaast werkt de Roemeense nog in een sportschool en bij een IT-bedrijf in Zwolle. Het was niet lastig om aan de bak te komen: "Zij hadden mensen nodig, en ik had een baan nodig. Zo simpel was het."
Cojocaru heeft inmiddels besloten om definitief in Nederland te blijven. "Ja, ik wil misschien iets centraler wonen, maar ik blijf hier zeker."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.