Documenten gezondheidsdossiers ruim 6000 kinderen gewist

Datalek
Gegevens gezondheidsdossier 6000 kinderen gewist © ANP
GGD Drenthe is documenten kwijt uit gezondheidsdossiers van 6340 kinderen. Het gaat om gegevens uit de periode 2009-2014 van kinderen die destijds tussen de 0 en 4 jaar waren.
De gegevens zijn gewist nadat de GGD een deel van de jeugdgezondheidszorg overnam van Icare. Ook de digitale dossiers werden toen overgedragen aan de GGD.
Icare is sinds dit jaar geen klant meer van de leverancier die de software voor de digitale dossiers leverde. Die verwijderde daarop alle oude documenten van Icare. Daar zaten ook de documenten bij die gekoppeld waren aan de dossiers van de GGD.
In een brief aan de betrokken ouders schrijft de GGD: "Het dossier van uw kind is niet meer volledig ... Hierdoor hebben onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen geen compleet beeld meer van de medische gegevens van uw kind uit die periode. Dat vinden wij enorm vervelend."
Volgens een woordvoerder van de GGD is de schade wel beperkt. "Het gaat om bijlagen in het dossier, zoals verwijsbrieven, of bijvoorbeeld een brief van een arts met de uitslag van een onderzoek. De brief is verdwenen, maar het resultaat van het onderzoek staat nog wel in het dossier."
Hoewel de gegeven zijn gewist en niet terechtgekomen bij anderen heeft de GGD melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat er officieel sprake is van een datalek.
Volgens de GGD-woordvoerder zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat het in de toekomst nog een keer kan gebeuren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.