Tekort aan pleeggezinnen voor hulphonden: 'Hond is meer dan hulpmiddel'

Hulphond
Anna Kruithof met hulphond Roos © RTV Drenthe
Door een tekort aan pleeggezinnen is de wachtlijst voor een hulphond momenteel zo'n anderhalf jaar. Mensen die een hond nodig hebben om ze te ondersteunen, krijgen daardoor lange tijd niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Het gaat om bijvoorbeeld blindengeleidenhonden, of buddyhonden voor mensen met PTSS of autisme. Pleeggezinnen zijn nodig om de pup op te voeden van het moment dat hij uit het nest komt totdat hij klaar is om naar de opleiding te gaan. Dat duurt ongeveer een jaar.

Vervroegd pensioen

Anna Kruithof uit Ruinen heeft zo'n hond: Roos. Roos helpt haar met het vinden van de bus, de trein en zebrapaden. Ook geeft ze aan waar stoepranden zijn, zodat Kruithof niet struikelt. Roos is zo goed als onmisbaar voor Kruithof: zonder haar voelt ze zich naar eigen zeggen 'echt gehandicapt'. Terwijl als Roos wel aan haar zijde is, ze zich 'gewoon vrij' voelt.
Maar Roos heeft er al zes dienstjaren opzitten. Tel daar haar opleidingsjaren bij op, en dan kom je er al snel achter dat ze binnenkort met pensioen mag. Kruithof staat al op de wachtlijst voor een nieuwe hond.
Ze hoopt dat Roos nog bij haar kan blijven tot een nieuwe pup zich aandient. Maar het zou zomaar kunnen dat haar hulphond met vervroegd pensioen gaat. Kruithof merkt nu al dat de trouwe viervoeter het werk wat zwaarder begint te vinden. En, 'het welzijn van de hond staat voorop'.
Hulphond
Hulphond in spe Cissy © RTV Drenthe

'Probeer het'

Saskia Wichers heeft op het moment de zeven maanden oude Cissy in huis in Assen. Over zo'n vijf maanden is Cissy oud genoeg om naar de hulphondenschool te gaan, maar voorlopig leert ze van Wichers nog de basics. En dat doet ze al voor de zesde keer: "Het wordt een beetje een verslaving. Na een wil je eigenlijk niet meer stoppen."
Ze hoopt dat mensen haar voorbeeld volgen. "Heb je gewoon liefde voor een hond, heb je tijd, probeer het. Je zit er een jaar aan vast en je krijgt eigenlijk alles", zegt Wichers. Zo vertelt ze dat alle benodigde spullen worden verzorgd en ook de kosten van de dierenarts en het voer worden vergoed. "Het is gewoon heel mooi om mee te maken, heel mooi om het verschil te kunnen maken voor iemand anders."

Een hele goede vriendin

"Zo'n hond is niet alleen een hulpmiddel", zegt Kruithof. "Ze is zoveel meer dan dat. Ze is onderdeel van de familie, ze is een hele goede vriendin, ze is bij alle mooie en minder mooie momenten in je leven."
Anders dan Wichers vindt Kruithof het wel moeilijk om op den duur afscheid te nemen van haar hond. "Als je na acht jaar afscheid moet nemen, dat is haast niet te doen. Ook al weet je dat het beter is en dat dat moment komt."

Afleiding

Kruithof wil iedereen die een hulphond ziet lopen op het hart drukken de dieren niet af te leiden. "Heeft de hond het geleidentuigje om, dan is het heel irritant als ze afgeleid worden. Hetzij doordat ze geaaid worden, hetzij doordat ze aangesproken worden, hetzij doordat er geluidjes naar ze gemaakt worden: dat is allemaal afleiding. En dat is bijvoorbeeld als je je trein moet halen of een afspraak hebt en je moet even doorlopen ontzettend irritant."
Tekort aan pleeggezinnen voor hulphonden

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.