College Tynaarlo: Eén supermarkt op terrein Prins Berhardhoeve Zuidlaren

Een compacter centrum en één supermarkt op het voormalige terrein van de Prins Bernardhoeve. Dat zijn de plannen van het college van de gemeente Tynaarlo voor de toekomst van Zuidlaren.
Voor de tweede keer werd vandaag een toekomstvisie gepresenteerd van Zuidlaren. Hiermee wordt eindelijk duidelijkheid gegeven over de toekomst van het terrein van de Prins Bernardhoeve, waar al jaren over gesproken wordt. Zo zouden hier eerst drie supermarkten komen. Nu is het plan dat hier een supermarkt komt.


Onderzoek
Deze plannen maakte het college op basis van de resultaten van onderzoeksbureau Citisens. Zij ondervroegen 3.700 bewoners, spraken veertig ondernemers en hielden twee deskundigenpanels.

De burgemeester en wethouders vinden dat er twee plekken in het centrum van Zuidlaren zijn waar een grote supermarkt kan komen: aan de Stationsstraat en aan de voorzijde van de voormalige Prins Bernardhoeve. Hier bouwt de Albert Heijn nu al een tijdelijke supermarkt. Of zij hier straks definitief mogen bouwen, is nog niet duidelijk. In principe maakt de Jumbo uit het dorp hier evenveel kans op. 

Hoogste bieder
“Wie het meest biedt”, beantwoordt wethouder René Kraaijenbrink de vraag wie zich er uiteindelijk mag vestigen. “Al willen we zeker geen gevecht uitlokken. We zijn goed in gesprek met elkaar en elkaar nog niet in de haren gevlogen,” aldus de wethouder. 

Daarnaast is het plan dat er een discountsupermarkt komt op de plek waar nu de Albert Heijn is gehuisvest. Dit is bedacht om voldoende reuring te houden in de Stationsstraat, wanneer een van de supermarkten naar het terrein van de Prins Bernardhoeve verhuist. Ook moet het centrum van Zuidlaren compacter worden. "Er zitten nu al gaten in het lint", zegt wethouder Pepijn Vemer over de verspreiding van de winkels in de Stationsstraat. "De winkels moeten meer geconcentreerd worden. Zoiets kun je natuurlijk niet afdwingen, maar in gesprek met de ondernemers hopen we dit voor elkaar te krijgen", aldus Vemer. 

Tenslotte moet de kop van de Grote Brink het centrale punt worden van het centrum. Wethouder Vemer: "We denken bijvoorbeeld aan een kiosk met terras, een startpunt van ATB- en fietsroutes, dorpsommetjes, muziekevenementen, speeltoestellen en ga zo maar door."
Deel dit artikel: