Provincie vervangt keien langs afdaling VAM-berg door grind

De keien langs de afdaling van de VAM berg worden vervangen door grind (Rechten: RTV Drenthe/Erwin Kikkers)
De keien langs de afdaling van de VAM berg worden vervangen door grind (Rechten: RTV Drenthe/Erwin Kikkers)
Langs de afdaling van het fietsparcours op de VAM-berg in Wijster wordt volgende week een ander soort grind aangebracht. Dat moet de route naar beneden veiliger maken.
De bovenste laag van de huidige stenen wordt verwijderd en vervangen door een kleinere soort. Gedeputeerde Henk Brink: “We denken met deze kleinere soort grind de veiligheid te vergroten en gaan de komende maanden monitoren hoe het gaat."
Voorwaarde dat het nieuwe grind straks mag blijven liggen is dat het wel zorgt voor een goede afwatering. Het water mag volgens Brink niet op het fietsparcours terecht komen. "Mocht uit de monitoring blijken dat het grind voldoet, dan passen we dit eventueel volgend voorjaar ook toe langs de klimroutes.”

Proef

De provincie heeft samen met aannemer Avitec een proef gedaan met drie verschillende soorten grind als mogelijke vervanger voor de toplaag van de huidige stenen. De kleinere soort is daar als best mogelijke oplossing uitgekomen.

Afsluiting fietsparcours

Het fietsparcours op de VAM-berg is vanwege werkzaamheden afgesloten voor fietsers op donderdag 19 en vrijdag 20 september en van 23 tot en met 27 september.
Over de keien naast de fietspaden bestond veel onvrede. Eind juli ging er een wielrenner onderuit op het parcours. Twee weken later overleed hij aan zijn verwondingen. Directeur Femmy van Issum van de Ronde van Drenthe gaf eerder aan de keien gevaarlijk te vinden.

Lees meer: Wielrenner die viel op VAM-berg overleden

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.