Emmeke Vierhout zet zich samen met haar man in voor de inwoners van Oekraïne

Emmeke Vierhout
Emmeke Vierhout in Cassata © RTV Drenthe/Margriet Benak
Emmeke Vierhout is de vrouw van Kees Huizinga, de bekende boer uit Oekraïne. Terwijl haar man in Oekraïne het bedrijf runt en aandacht vraagt voor de situatie in het land zit Vierhout ook niet stil. Sinds februari is ze terug in Emmen met haar twee dochters, maar zet zich hier voor honderd procent in voor de inwoners van het land waar ze al twintig jaar woont.
"Er komt elke winter wel een periode van extreme vorst en daar is niks tegen bestand", zegt Vierhout in het Radio Drenthe-programma Cassata. "Toen de oorlog uitbrak hebben mijn man en ik besloten dat er zo veel mogelijk spullen naar Oekraine moeten komen die daar nodig zijn."
Emmeke Vierhout en haar man werken samen met een groepje Nederlanders dat ook al langer in Oekraïne woont. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn ze actief en hebben inmiddels voor zo'n 6,5 miljoen euro aan geld en goederen ingezameld. Ze hebben zich verzameld in de humanitaire stichting De Leeuw Kyiv.

Aggregaten

"We kijken wat er nodig is en daar spelen we op in", zegt Vierhout. "In het begin was het eten, maar we zijn nu bezig met energie en filters voor drinkwater. De Russen mikken op de cruciale infrastructuur, de elektriciteitscentrales. We hebben nu inzamelpunten waar mensen aggregaten naar toe kunnen brengen, zodat de stroomvoorziening het blijft doen."
aggregaten Oekraïne
Een vrachtwagen met aggregaten voor Oekraïne © Emmeke Vierhout
De aggregaten gaan naar drinkwaterbedrijven, ziekenhuizen en bijvoorbeeld kinderdagverblijven. "Er gaan gemiddeld twee tot drie vrachtwagens per week. Het is lastig om vrachtwagens te vinden, maar gelukkig lukt het nog steeds. Het landbouwbedrijf van Vierhout en Huizinga in Oekraïne is een groot verdeelpunt van waaruit spullen verder het land in gaan.
Volgens Vierhout heeft het inzamelen van winterjassen en kleding niet veel zin. "Dat is in Oekraïne lokaal aan te schaffen. Dat doen we liever, zodat je de lokale economie blijft steunen. We hebben dan liever geldelijke donaties."
Emmeke Vierhout gaat zelf 23 december weer terug naar Oekraïne. Met een volle auto, dit keer niet met hulpgoederen, maar met kerstcadeautjes.
kijk in de video hieronder naar het gesprek met Emmeke Vierhout
Emmeke Vierhout in Cassata over hulp aan Oekraïne

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.