'Wie haalt het in zijn hoofd om brand te stichten in het bos?'

Al maanden wordt De Emmerdennen in Emmen geteisterd door brandjes. Bijna iedere week is het raak in het bosgebied, vooral aan de kant van de wijk Emmerhout.
De meeste brandjes zijn daar waar het bos grenst aan de huizen die staan aan de Laan van de Eekharst. Buurtbewoner Willem Wildeboer: "Het is behoorlijk raak de laatste tijd. Alles bij elkaar waren er hier zo'n tien brandjes. Dat beangstigt je toch wel, vooral met die droogte."

'Je maakt mensen bang'
Geerling Kruidhof is boswachter in het gebied, dat 250 hectare groot is. "Het verontrust me dat mensen van alles in een bos doen wat er niet thuis hoort. Wie haalt het nou in z'n hoofd om te gaan branden in het bos? Je maakt mensen bang. Dat moet gewoon niet."

Afbeelding

Boswachter Geerling Kruidhof (foto: RTV Drenthe/Erwin Kikkers)

Kruidhof weet niet wie de brandjes stichten, maar hoort mensen er regelmatig over. "Ik heb geen namen, maar ik krijg aanwijzingen van mensen die zeggen dat ze jongens weg hebben zien rennen. Maar zelf heb ik dat niet waargenomen."


Buurtwacht?
Willem Wildeboer is, naast bewoner van de Laan van de Eekharst, ook betrokken bij Wijkbelangen Emmerhout. Natuurlijk wordt ook daar over de brandjes gesproken. "Wat zou je als Wijkbelangen kunnen doen? Een burgerwacht instellen en rondjes lopen? Dan is het nog maar de vraag of je daar iets mee bereikt. Dan wordt het naar mijn idee alleen maar verontrustender."

Afbeelding

Buurtbewoner Willem Wildeboer (foto: RTV Drenthe/Erwin Kikkers)

De politie doet nog steeds onderzoek en agenten blijven extra surveilleren. Ook Staatsbosbeheer doet vaker een ronde.

Afbeelding

De restanten van een brandje in de Emmerdennen (foto: RTV Drenthe/Erwin Kikkers)