Geen treinen tussen Emmen en Zwolle in verband met staking

treinen Emmen
De treinen rijden niet vandaag © RTV Drenthe / Janet Oortwijn
Er rijden vandaag geen treinen tussen Emmen en Zwolle. Het personeel legt het werk neer in verband met een staking.
Het treinpersoneel staakt in verband met vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao. Arriva bood het personeel 5 procent loonsverhoging, maar de vakbonden gingen daar niet mee akkoord. Zij willen een loonstijging van 10 procent. Ook willen de bonden dat er wat wordt gedaan aan de hoge werkdruk.

Ziekte bij collega's

Janine Oostra werkt als steward. "De roosters zijn dit jaar nog zwaarder dan voorheen. Er zijn meer wisselingen van de late dienst, naar de vroege dienst, naar de dagdiensten", vertelt Oostra.
"Er zijn heel veel collega's ziek, waardoor er veel mensen extra werken. Zes dagen per week bijvoorbeeld en dat maanden achter elkaar. Veel weekenden. Een deel van je sociale leven moet je inleveren. Het is moeilijk te plannen met je gezin en voor jonge mensen is het zwaar om met vrienden af te spreken, omdat je heel veel moet werken."
Artikel gaat verder onder de video:
Geen treinen tussen Emmen en Zwolle in verband met staking
De stakers verzamelden zich vanochtend in de stationhuiskamer in Emmen. Rond 07.00 uur hadden zich ongeveer twintig mensen ingeschreven. "De actiebereidheid is groot", zegt Edwin Kuiper van vakbond FNV. "Er rijdt geen trein uit en dat is een veelzeggende boodschap voor de werkgevers. De inflatie is gigantisch hoog en het loonbod is erg mager."
Afgelopen donderdag en vrijdag werd er ook al gestaakt in Groningen en Friesland.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.