Vuurtje stoken als archeologisch experiment bij Hunebedcentrum

Waar dienden haardkuilen uit de middensteentijd voor? Op die vraag wil de Werkgroep Experimentele Archeologie Groningen (WEAG) het antwoord vinden bij het Hunebedcentrum in Borger door zelf een vuur in een haardkuil te creëren. Het is het eerste archeologische experiment op het terrein van het Hunebedcentrum.
De WEAG is een initiatief van de studentenvereniging Bachur van de opleiding Archeologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Studenten willen eindelijk het mysterie van de duizenden haardkuilen oplossen.

Teer als kauwgom

"In Noord-Nederland waren in de middensteentijd wel duizenden haardkuilen", vertelt Jochem Dorrestein van de werkgroep. "Wij denken dat ze gebruikt werden om dennenteer in te produceren."
In veel van die ontdekte kuilen zijn resten van dennenteer gevonden. Vroeger werd het houtteer voor van alles gebruikt. "Mensen gebruikten het voor het verstevigen van vishengels, maar ook als een soort kauwgom tegen tandpijn. Met de experimenten willen we uitzoeken wat er voor nodig is om teer te maken in een haardkuil en of dat überhaupt lukt."

Samenwerking

Nadine Lemmers van het Hunebedcentrum is blij met de onderzoekers: "Deze samenwerking zorgt ervoor dat onze bezoekers in het echt dit wetenschappelijke experiment kunnen bekijken. De resultaten van het onderzoek kunnen we gebruiken in onze collectie over de middensteentijd."
De werkgroep onderzoekt de haardkuilen elke vrijdag, nog tien weken lang.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.