Boer bouwt droomhuis van sluisdeuren

Assenaar Bert van Dalen is iemand die via via 24 oude sluisdeuren aangeboden krijgt. Hij is ook iemand die dan zegt: "Leg maar ergens neer, ik verzin er wel wat voor." Sindsdien is hij naast boer ook architect, bouwvakker en 'kunstenaar'.
Bert van Dalen woont aan de rand van Assen. Als het aan de gemeente ligt, komt op tien hectare van zijn grond straks een woonwijk te staan. Om zich daar alvast op voor te bereiden is hij begonnen aan zijn nieuwe huis. Dat huis bouwt hij grotendeels met oude sluisdeuren uit het Noord-Willemskanaal.

Droomhuis
De sluizen in het kanaal werden de laatste jaren vervangen. Bert kreeg ze aangeboden en na een half dagje nadenken en wat spelen met domino-steentjes wist hij hoe zijn droomhuis moest worden.

Voor het zover is, heeft het nog wel wat voeten in aarde. Zo is nog onbekend wanneer die nieuwbouwwijk er moet komen. Ondertussen heeft hij de sluizen alvast rechtop tegen elkaar aangezet, zodat ze kunnen drogen.

Vergunning?
Daar had hij normaal gesproken een vergunning voor nodig, maar hij denkt dat te kunnen omzeilen. "Dat is ingegeven door een bevriende ambtenaar. Voor een bouwwerk, heb je een bouwvergunning voor nodig. Dit wordt een kunstwerk en dan heb je dat niet nodig."
Deel dit artikel: