Ondernemen in Drenthe: Astron zoekt bedrijven voor ontwikkeling SKA-antenne

Sterrenkundig instituut Astron zoekt de verbinding met bedrijven in de regio. Deze bedrijven kunnen meehelpen bij de ontwikkeling van nieuwe technologie die straks ingezet wordt in de nieuwe antenne SKA.
SKA is een wereldwijd project waaraan Nederland en ook Astron meedoen. Dinsdag memoreerde koning Willem Alexander in de troonrede er nogmaals aan. Het Rijk stelt dertig miljoen euro beschikbaar voor dit project. En bij Astron gaan ze de gegevens verwerken. Daarvoor wordt onder andere een 'supercomputer' ontwikkeld.

Wie helpt mee SKA te ontwikkelen?
Astron wil samen met bedrijven uit de regio kijken of ze een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van SKA. Zo zegt Daniëla Mikkers van Astron in Ondernemen in Drenthe. "We gaan bouwen aan SKA. Een heel grote telescoop. Daar komt zo ontzettend veel data uit dat op dit moment de technologie nog niet eens bestaat om al deze gegevens te verwerken. We zoeken bedrijven voor opdrachten straks. We willen consortia gaan vormen."

Volgens Mikkers denken onderneming ten onrechte dat ze te weinig kennis hebben om samen met Astron te werken. "Bedrijven kijken vaak tegen ons op, omdat we een wetenschappelijk instituut zijn. Ze vragen zich af of ze wel wat voor ons kunnen beteken. Maar we werken samen en delen kennis. We hebben ook best wel kleine tech-bedrijven die echt fantastische dingen verzinnen."

Restaurant met streekproducten
Voor Jacqueline Zoer van restaurant Onder de Eiken in Dwingeloo wordt het straks even iets rustiger als het seizoen afgelopen is. Maar dat hangt af van het weer. Schijnt de zon, dan is het druk.

Zoer nam het horecabedrijf ooit over van haar moeder. Inmiddels werkt haar dochter ook mee en is ze de volgende generatie die de horeca in gaat. "Het is een brasserie. We hebben allemaal streekproducten. Vlees uit Ansen bijvoorbeeld. We proberen zoveel mogelijk producten uit de regio te halen. Ik was die vrachtwagen met diepgevroren producten zat. Dat wilde ik niet meer."

En er ontbrak nog iets. "Er is geen verhaal. We zijn emotiemensen en je wilt ook emotie aan je mensen overbrengen. Je gasten moeten zo veel mogelijk met plezier de deur uit gaan. " En daar is toch een verhaal voor nodig.

Meppel Diep Geluk
Marieke Navarro houdt zich bezig met de organisatie van het festival Meppel Diep Geluk. "In Meppel is het leven goed. We willen richting de inwoners laten zien wat er allemaal in Meppel te doen is. Het bedrijfsleven heeft dit zelf bedacht en samen een lijst gemaakt van wat ze laten zien."

Een voorbeeld is Scania. Daar kom je niet zomaar binnen. Een open dag is onmogelijk, omdat Scania 24 uur door draait. Daarom zijn er op 8 oktober rondleidingen.

"In één van de programma's staan jongeren centraal. Een soort collegetour. Gericht op ondernemers in de binnenstad. "Ondernemers willen juist aan jongeren het podium geven. Hoe kijken zij naar de binnenstad? Hoe verandert het winkelgebruik in de stad?" Het festival 'Meppel Diep Geluk' wordt gehouden van 5 tot 12 oktober.

Ondernemen in Drenthe is te zien na het regionale nieuws. En anders online.
Deel dit artikel: