Enexis wil 2,5 miljard euro uitgeven aan energietransitie

gaslek Assen Oosterhoutstraat
Enexis voorspelt dat een op de drie straten voor 2050 open zal moeten © Persbureau Meter
Enexis is van plan 2,5 miljard euro verspreid over acht jaar uit te geven om de energietransitie in goede banen te leiden. De regionale netbeheerder heeft daarom een aanbesteding geopend waarop aannemers zich vanaf vandaag kunnen inschrijven.
Het gaat om arbeid die uitgevoerd moet worden in Drenthe, Groningen en Overijssel. Enexis stelt dat het de komende jaren veel werk moet verrichten omdat het elektriciteitsnet verzwaard en uitgebreid moet worden. Zo komen er steeds meer zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto's en warmtepompen die allemaal een plekje op het net moeten krijgen.

Enexis wil langdurig contract

"Een op de drie straten in steden, dorpen en wijken zal voor 2050 open moeten om het elektriciteitsnetwerk te verzwaren of uit te breiden", voorspelt de netbeheerder. Zo mogelijk wordt dat werk tegelijkertijd uitgevoerd met werkzaamheden van bijvoorbeeld een waterbedrijf of telecombedrijf. Ook noemt Enexis dat het bouwen van infrastructuur bij nieuwe woningen veel werk met zich meebrengt.
Dit alles tezamen vraagt om een andere aanpak, laat het bedrijf weten. In de samenwerking met aannemers moeten 'groei in capaciteit, ontwikkeling en innovatie' centraal staan. Enexis wil een overeenkomst van acht jaar sluiten met meerdere aannemers om zo de continuïteit te waarborgen.
Voor de zomer van 2023 maakt Enexis bekend met welke aannemers het in zee gaat.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.