Assen in het klein in woonkamer Jolanda: 'Ik ben een pietlut'

kerstdorp Assen Jolanda Bel kerst
De TT-letters mochten niet ontbreken © RTV Drenthe
De TT-letters, hunebed D15 en het Koopmansplein compleet met een grote kleine dennenboom. Het is allemaal tot in detail nagebouwd in de woonkamer van Jolanda Bel.
Eind november is ze aan het bouwen geslagen. Het is de eerste keer dat de Assense een kerstdorp bouwt en ze wilde iets maken met betekenis. "Het is heel persoonlijk geworden, want je ziet echt wat ons bezighoudt en wat wij leuk vinden om te doen", zegt Bel.
Daarom is, als je goed kijkt, veel te herkennen van de stad waar Bel woont. "Zoals het welbekende TT-monument. Dat moest erin komen, omdat we grote motorfanaten zijn. Dat is onze passie."

Niet duur

Een trein tjoekt rustig rond op het spoor, kleine figuurtjes staan bij een stapel sneeuwballen en er brandt licht in de huisjes die bedekt zijn met sneeuw. Alles wat je ziet in het kerstdorp is heel gedetailleerd. Toch hoeft het volgens Bel niet duur te zijn om zoiets te bouwen.
"Het heeft maar weinig gekost. Ik heb veel huisjes tweedehands kunnen kopen." En het helpt als je creatief bent. Bel: "Het hekje van de schapen is bijvoorbeeld gemaakt van roerstaafjes. En dit bosje was eerst een schuurspons. Ik ben een pietlut hoor."
Bekijk deze video voor de highlights van Jolanda's kerstdorp:
Assen nagemaakt als kerstdorp
Het kerstdorp trekt al de nodige bekijks. Regelmatig komen er buren langs om het kersttafereel te bewonderen. "Dan ben ik wel trots dat ik dit toch wel even geflikt heb. Het is niet groot, maar er is genoeg te zien."
En het bouwen smaakt naar meer. Bel en haar man denken erover om een skipiste toe te voegen en het treinspoor te verlengen. "We zijn wel van plan om volgend jaar groter te gaan, want het is veel te leuk om te doen!", lacht Bel.
kerstdorp Assen Jolanda Bel kerst
Het winterse tafereel trekt regelmatig bezoekers © RTV Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl