Provincie trekt 200.000 euro extra uit voor wolfwerende rasters

wolfwerend hek
Voor wolfwerende hekken trekt de provincie twee ton extra uit © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
Voor schapen- en geitenhouders in Drenthe komt 200.000 euro extra beschikbaar voor wolfwerende rasters. De provincie trok daar al eerder 600.000 euro voor uit.
"Daar is goed gebruik van gemaakt", vertelt gedeputeerde Henk Jumelet. "Het geld uit deze subsidieregeling is op. Daarmee zijn wij goed op weg. Van alle provincies hebben wij het meeste geld uitgegeven aan preventie maatregelen tegen de wolf."

Jaar verlengd

Behalve dat er extra geld komt, wordt de subsidieregeling ook een jaar verlengd. De regeling zou dit jaar ophouden, maar ook volgend jaar kunnen geiten- en schapenhouders er gebruik van maken.
De provincie ziet in de wolfwerende rasters een "effectieve manier" om schapen en geiten te beschermen van de wolf. In het Drents-Friese Wold leeft een wolvenpaar met welpen, daarnaast zwerven er nog een paar andere wolven door de provincie. Dit jaar heeft dat tot dusver geleid tot 124 schademeldingen bij BIJ12, het bureau dat de afhandeling ervan regelt. Vorig jaar ging het om 30 meldingen. Van de meeste van deze meldingen blijkt dat vee is aangevallen door de wolf.

Alpaca's en pony's

Vooral schapen zijn slachtoffer van de wolf, maar dit jaar heeft de wolf in Drenthe ook pony's en koeien aangevallen. De provincie wil daarom de subsidieregeling uitbreiden. Die is nu alleen voor geiten- en schapenhouders, maar vanaf volgend voorjaar moet er ook een regeling komen voor houders van runderen, varkens, paarden, pony's, ezels en alpaca's.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.