Muzikaal eerbetoon aan 50 jaar Appleknockers Flophouse

Deze maand is het 50 jaar geleden dat het album Appleknockers Flophouse van Cuby and the Blizzards uitkwam. En donderdag 26 september is het ook de dag waarop Harry Muskee in 2011 op 70-jarige leeftijd overleed.
Voldoende aanleiding om donderdagavond in café Hofsteenge in Grolloo met een muziekspektakel het jubileum van het beroemde album te vieren, maar dan wel gestoken in een nieuw muzikaal jasje. Appleknockers Flophouse 2.0  is een initiatief van Stichting Kunst en Cultuur en het Poplab Drenthe, met medewerking van regionale musici, dansers, theatermakers en digitale kunstenaars.

Historie laten herleven
"We willen de geschiedenis laten herleven met alles wat de provincie nu op muzikaal en cultureel gebied te bieden heeft", zegt artistiek leider Gerhardt Heusinkveld in het Radio Drenthe-programma Cassata. "We willen het verleden niet reanimeren, maar het verleden met het heden verbinden. We hebben anno 2019 bijvoorbeeld streetdance en remixes."

Heusinkveld heeft als Drents muzikant alle 7 nummers van album Appleknockers Flophouse opnieuw gearrangeerd. De Drent was ook verantwoordelijk voor alle arrangementen van de muzieknummers van theaterspektakel Het Pauperparadijs in Veenhuizen en Amsterdam.

Strijkkwartet
"We spelen in de voorstelling het album integraal, van begin tot einde. Maar we spelen het dus niet simpelweg na. Covers zijn er al genoeg. De artiesten geven hun eigen interpretatie. En ik heb een paar opdrachten meegegeven. Zo wordt er een nummer gespeeld in een arrangement voor een strijkkwartet. Volgens mij is dat nog nooit eerder gedaan met een bluesnummer", aldus Heusinkveld. 

Stripteasedanseres
"Digital Art Factory uit Assen heeft een videobewerking gemaakt van het originele filmpje van Appleknockers Flophouse van 50 jaar geleden", vertelt Heusinkveld. "Ze hebben het op muziek gezet. Dat is het bekende filmpje met de naakte stripteasedanseres. We zijn er nog steeds niet achter wie die danseres is geweest, maar ze schijnt in Eext te wonen."

Verboden
Het filmpje is in 1969 gemaakt als publiciteitsstunt voor de presentatie van het album in café Perkaan in Wezup. "De manager had boeren uit het dorp uitgenodigd om te komen drinken, maar ze moesten de vrouw dan thuislaten. Het was zo'n café waar je je consumpties op een bierviltje bijhield. Cuby speelde daar, maar er was als verrassing ook een stripteasedanseres en dat liep helemaal uit de hand. Het was een puinhoop", lacht Heusinkveld.

"Toen de mensen de volgende dag weer bij zinnen kwamen realiseerden ze zich dat er was gefilmd en gefotografeerd en dat wilden ze natuurlijk niet. De burgemeester moest er aan te pas komen om ervoor te zorgen dat de beelden niet werden gebruikt. De filmer is inmiddels overleden en zijn vrouw vond het terug op zolder. Het wordt nu bewaard in het Eye Filmmuseum in Amsterdam."

De muziekvoorstelling bij Hofsteenge in Grolloo is eenmalig, maar Heusinkveld hoopt stiekem dat het nog eens op een andere locatie kan worden opgevoerd. "Als het Atlastheater in Emmen belt, omdat ze ons graag willen, dan komen we zo." Voor donderdagavond is Appleknockers Flophouse 2.0 inmiddels uitverkocht.