Drentse Statenleden tevreden over resultaten, maar kritisch over 'enorme werklast'

provinciale_staten_2
Bijna alle Drentse Statenleden hebben aangegeven dat ze blij zijn met wat ze de afgelopen vier jaar hebben bereikt © RTV Drenthe / Andries Ophof
"De enorme werklast die het statenwerk met zich meebrengt, is mijns inziens niet meer te beschouwen als 'nevenfunctie' naast bijvoorbeeld een voltijdsbaan en gezin." Het werk in de Provinciale Staten van Drenthe is Rob Camies (JA21) tegengevallen.
En hij is niet de enige in onze provincie. In een enquête van de NOS zeggen vier Drentse Statenleden dat het werk hen is tegengevallen. Er hebben elf Drentse Statenleden meegedaan. De vier die hebben gezegd dat ze het statenwerk vinden tegenvallen, zitten allemaal in de oppositie.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Rob Camies, Statenlid Forum voor Democratie
Rob Camies © Provincie Drenthe
Camies vervolgt: "Statenwerk wordt nu dus ook vooral gedaan door gepensioneerden en ondernemers die makkelijker tijd vrij kunnen maken voor de 'workload'. Daardoor mist de provincie mijns inziens een goede representatie van de provinciale bevolking. Dat ervaar ik persoonlijk als erg problematisch."
Hij zegt tussen de 16 en 20 uur per week bezig te zijn met werk voor de Provinciale Staten. Dat is gemiddeld.

Tevreden wat ze bereikt hebben

Bijna alle Drentse Statenleden hebben aangegeven blij te zijn met wat ze de afgelopen vier jaar hebben bereikt. "Ik heb een paar kleine persoonlijke succesjes geboekt, maar heb het gevoel dat ik pas na drie jaar een beetje op stoom ben gekomen", antwoordt Fenneke Mensen-Maat (PvdA).
Twee leden hebben aangegeven niet tevreden te zijn. Zij zitten allebei in de oppositie. "De oppositie krijgt niet zo veel kansen om iets te bereiken", reageert Bert Vorenkamp (PVV). "We hebben wel enige invloed en heel soms bereiken we iets, bijvoorbeeld met een aangenomen voorstel zoals het wolvenbeheer."

Bedreigingen

Twee Statenleden zeggen de afgelopen periode te maken te hebben gehad met bedreiging of geweld, via sociale media, e-mail, maar ook fysiek.

Verkiezingen

In maart 2023 zijn er weer verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daar willen negentien partijen in Drenthe aan meedoen. D66'er Anry Kleine Deters heeft wel een tip voor nieuwkomers: "Vooral de straat op en mensen spreken in plaats van stukken lezen in het provinciehuis." Elke Slagt-Tichelman (GroenLinks) zegt daarentegen: "Een gedegen voorbereiding van de stukken is essentieel."
(verhaal gaat verder onder de foto)
Alfred Schoenmaker
Alfred Schoenmaker, Sterk Lokaal © Provincie Drenthe
Dat beaamt ook Alfred Schoenmaker namens Sterk Lokaal Drenthe. "Zorg dat je de kennis van de stukken goed tot je neemt, waardoor debatten goed gevoerd kunnen worden." Sterk Lokaal Drenthe is momenteel een van de twee lokale partijen in de Provinciale Staten van Drenthe. De andere partijen zijn ook landelijk actief.
"Als vertegenwoordiging van lokale partijen is het lastig om podium te krijgen. De pers schrijft vooral over extremiteiten op de linker- en rechterkant. Dat is een kwalijke ontwikkeling. Het gematigde geluid krijgt geen gehoor in de media."

Opleiding

Jos Schomaker (PvdA) pleit voor een kennisopleiding voor alle beginnende Statenleden. "Te vaak wordt ervan uitgegaan dat beginnende Statenleden wel raadslidervaring hebben." Hij stelt zich niet meer verkiesbaar, omdat hij zijn werk als Statenlid niet meer kan combineren met zijn gezin en familie.
Camies heeft ook nog wel een tip: "Zorg dat je met je huidige werkgever duidelijke afspraken maakt over de balans tussen je baan en de politiek."
Verantwoording
De NOS heeft alle 570 Statenleden in de twaalf provincies gevraagd naar hun beleving van de provinciale politiek. Van hen hebben 174 de enquête ingevuld. Uit Drenthe hebben 11 van de 41 Statenleden de vragen beantwoord. Zij vertegenwoordigen 7 van de 13 fracties. Leden van de VVD, CDA, SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en STIP hebben niet geantwoord.
Van de 11 Statenleden die de enquête hebben ingevuld zitten er 6 in de coalitie en 5 in de oppositie.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.