Scholen willen schoolzwemmen niet verplichten in Emmen

zwemmen kind
Een jonge zwemmer © Jan Haerer / Pixabay
Basisscholen uit Emmen willen niet dat schoolzwemmen wordt verplicht. De gemeenteraad van Emmen gaf afgelopen zomer juist aan dat wel te willen.
Uit onderzoek van de gemeente komt naar voren dat schoolbesturen te weinig tijd hebben voor de organisatie van schoolzwemmen. De zwembaden zijn niet altijd in de buurt van een school, vaak zelfs behoorlijk wat kilometers verder. Die reistijd gaat dan ten koste van de leertijd en dat is volgens de schoolbesturen ongewenst. Bovendien geven de scholen aan zelf de vrijheid in het leeraanbod te willen houden.
"Het is voor veel scholen niet te doen om naar het zwembad te komen door afstand, begeleiding en kosten," geeft wethouder Pascal Schrik aan. "Daarnaast hebben we ook onvoldoende zwembaden en personeel om alle scholen te laten zwemmen."

Voldoende mogelijkheden

Het college van burgemeester en wethouders neemt daarom het standpunt van de scholen over. Volgens het college zijn er voldoende mogelijkheden voor kinderen om te leren zwemmen buiten schooltijd. Het onderzoek geeft namelijk ook aan dat er genoeg scholen wel aan schoolzwemmen doen. Zo bezoeken scholen uit Schoonebeek, Klazienaveen en Emmen bijvoorbeeld regelmatig de zwembaden in de buurt met hun leerlingen.
Het advies van het college gaat nu terug naar de gemeenteraad. Een besluit valt in het nieuwe jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.