Burgemeester dik tevreden: lachgas ver te zoeken op Rodermarkt

Voor burgemeester Klaas Smid had de Rodermarkt niet beter kunnen beginnen. De burgervader van Noordenveld verzocht de horeca in Roden met klem om het gebruik van lachgas niet te stimuleren en daar is volgens Smid goed gehoor aan gegeven.
"Ik wil dan ook mijn waardering uitspreken dat de Jaarbeurs, Volksvermaken en Rôner horeca het lachgas in de ban hebben gedaan", liet hij maandag, op de vierde dag van de feestweek, weten. 

Wat zijn de gevolgen van lachgas?
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden en je evenwicht verliezen. Ook verwardheid, misselijkheid, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen en flauwvallen zijn risico's als je lachgas inademt.

De verkoop van lachgas in combinatie met een ballon om het gas in te ademen, was tot 1 april 2016 illegaal. Door een besluit van het Europese Hof valt lachgas sinds juli 2016 onder de Warenwet en is verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas op dit moment niet strafbaar.
Eén dissonant
Ondanks dat veel horecagelegenheden gehoor gaven aan de oproep van Smid, was er zaterdagnacht nog wel één verkooppunt met lachgas actief. "Maar na indringende gesprekken heeft de betrokkene eieren gekozen voor zijn geld en was er geen handel meer."

Bij het uitdelen van het compliment richting de horeca in Roden, maakte Smid direct van de gelegenheid gebruik om te benadrukken hoe belangrijk het is dat er een landelijke wet komt met betrekking tot de handel in en het gebruik van lachgas. 

"Het zou een goede zaak zijn om lachgas weer onder de Geneesmiddelenwet te laten vallen. Dat geeft meer handvatten om het aan te pakken", besluit de burgervader.