Bijna 1100 deelnemers doen mee aan zware editie Drenthe 200

Drenthe 200
Meer dan 1000 mountainbikers doen mee aan de Drenthe 200 © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
De zesde editie van de Drenthe 200 - een mountainbikewedstrijd dwars door de provincie - belooft een zware te worden. Vanochtend startten de eerste deelnemers om 6 uur vanuit Roden.
Het startsein werd gegeven aan de Kanaalstraat in Roden, pal voor fietsenzaak Velodroom. Binnen konden deelnemers hun startnummers ophalen en hun fiets nog eenmaal controleren. Daarna startten de deelnemers in vijf verschillende groepen. In de laatste groep zitten ook de deelnemers van de estafette, die dit jaar voor het eerst wordt gehouden. Tijdens de estafette fietsen duo's elk 'slechts' 100 kilometer.

'Geen helletocht'

De regen en de wind maakten het vanochtend niet per se heel goed toeven in Roden. Organisator Johan Wekema verwacht dan ook een zware editie. "Er is behoorlijk wat regen en wind, we hopen dat het gedurende de dag wat beter wordt."
Het parcours is volgens Wekema 'best modderig'. "Het is niet extreem, zoals bijvoorbeeld in 2017", zegt hij. Toen finishten zo'n 500 van de 1600 deelnemers en werd de Drenthe 200 omschreven als 'een helletocht'. "Zo erg is het niet, maar het is ook geen makkelijke parcours. Dat is jammer, maar dat zijn nu eenmaal de omstandigheden."
Drenthe200 is van start gegaan
Wekema is blij met de bijna 1900 inschrijvingen. "Dat is een record", zegt hij. "We zijn daar heel tevreden mee. Nu maar hopen dat ze allemaal aan de start staan." Dat blijkt niet het geval: zo'n 1100 mountainbikers zijn aan de start verschenen.

Slecht weer bestaat niet

Een mevrouw uit Foxwolde start in ieder geval. Voor haar is het de eerste keer dat ze meedoet aan de Drenthe 200. "Met de kou valt het wel mee", oordeelt ze. "Slecht weer bestaat niet, goede kleding wel." Wel hoopt ze dat het snel licht wordt. "Zodat we van het Drentse landschap kunnen genieten." En ze heeft goede hoop dat ze de wedstrijd uit gaat fietsen. "De laatste 100 kilometer hebben we wind mee, begreep ik. Dat scheelt alweer."
Een deelnemer uit Noord-Brabant doet alweer voor de vierde keer mee. De eerste drie edities fietste hij uit. "Maar ik heb nog nooit zulk slecht weer gehad als vandaag." Tel daarbij op dat meneer 'behoorlijk verkouden' is, en je kunt nagaan dat hij een zware dag tegemoet fietst. "Ik ben er wel een beetje bang voor dat ik hem niet uitfiets. Maar gelukkig is de verzorging onderweg goed, daar kan het niet aan liggen."

400 vrijwilligers

Organisator Wekema maakt zich op voor een lange dag. Tot aan 12 uur vanavond hebben deelnemers de tijd om binnen te komen. Bij de laatste twee verzorgingsposten geldt een tijdslimiet. Wie voor die tijd niet binnen is, moet uitstappen.
"Voor ons geldt dat er altijd dingetjes te regelen zijn", zegt Wekema. "Er zijn vandaag 400 vrijwilligers in touw en we hebben het met z'n allen druk genoeg."
Onderweg zijn er punten waar deelnemers eten en drinken kunnen krijgen en eventueel hun fiets kunnen laten nakijken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.