Wiebes: VV Nieuw Buinen krijgt geen voorrang op elektriciteitsnet

Het kabinet verwerpt de motie van de PvdA en SP om kleinschalige initiatieven voorrang te geven op het net (Rechten: Pixabay)
Het kabinet verwerpt de motie van de PvdA en SP om kleinschalige initiatieven voorrang te geven op het net (Rechten: Pixabay)
Een motie van de SP en PvdA om kleinschalige initiatieven voorrang te geven bij de aansluiting op het elektriciteitsnet is door de Tweede Kamer verworpen.
In de ogen van de SP en PvdA hebben kleinschalige en duurzame energieprojecten van verenigingen, scholen, boeren en bedrijven vrijwel geen kans in gebieden waar grote ontwikkelaars 'een enorm beslag' op het elektriciteitsnet leggen.
'Dit is schadelijk voor kleinschalige regionale economie en voor het draagvlak voor de energietransitie', schrijven de partijen.

In strijd met de wet

Maar de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie steunden de motie niet. Volgens PvdA-Kamerlid William Moorlag heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de motie afgeraden omdat die tegenstrijdig is met de wet.
De motie werd ingediend omdat voetbalvereniging Nieuw Buinen 250 zonnepanelen wil aanschaffen. De subsidie van de gemeente was binnen en alles leek geregeld, tot netbeheerder Enexis met de boodschap kwam dat er geen ruimte op het energienetwerk is.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.