Tentoonstelling 'Opgejaagd' in Herinneringscentrum Kamp Westerbork verlengd

De tentoonstelling is heel goed bezocht (Rechten: Herinneringscentrum Kamp Westerbork)
De tentoonstelling is heel goed bezocht (Rechten: Herinneringscentrum Kamp Westerbork)
De tentoonstelling 'Opgejaagd' in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt zo goed bezocht, dat besloten is de expositie langer te laten zien aan het publiek.
In vier maanden tijd hebben meer dan 60.000 bezoekers het verhaal van de vervolging van de Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Herinneringscentrum bekeken en beluisterd.
Bijzondere filmfragmenten, nooit eerder tentoongestelde voorwerpen en unieke afbeeldingen laten in 'Opgejaagd' op een persoonlijke manier de lange aanloop van onderdrukking en migratie zien die leidden tot de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Centraal in de tentoonstelling staat het ‘Zigeunertransport’: op 19 mei 1944 werden vanuit kamp Westerbork 245 Sinti en Roma naar Auschwitz-Birkenau weggevoerd. Het overgrote gedeelte van hen moest nog 18 jaar worden. Slechts 31 Sinti en Roma uit dit transport zouden de oorlog overleven.

Lees meer: De vergeten holocaust van Roma en Sinti

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting O Lungo Drom van Beike Steinbach en consultant en antropoloog Peter Jorna, en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Verschillende overlevenden en nabestaanden uit de Sinti en Roma gemeenschap werkten aan de tentoonstelling mee.
Jonge bezoekers worden via een eigen familieroute door de tentoonstelling geleid. Voor mensen op zoek naar meer achtergrond en wetenschap is er een interactieve verdieping.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.