Langverwachte rolstoelbus voor familie Hamstra is er: 'Nu past alles'

De familie Hamstra uit Emmen heeft een nieuwe rolstoelbus
De familie Hamstra uit Emmen heeft een nieuwe rolstoelbus © RTV Drenthe
Een gloednieuwe extra lange rolstoelbus staat sinds twee weken voor de deur van de familie Hamstra uit Emmen. Dankzij meer dan 1600 donaties kan het vijfkoppige gezin gezamenlijk op pad. "Echt zo fijn. Hartverwarmend dat mensen dat voor ons over hebben."
Zowel moeder Elly als kinderen Micha en Amy hebben een rolstoel nodig voor langere afstanden. In een gewone auto is het onmogelijk om alle hulpmiddelen en ook nog de kinderwagen voor baby Ezra mee te krijgen. "Voorheen was het kiezen wie er mee ging of welke rolstoel mee kon," vertelt vader Allard Hamstra. "Nu past alles. En is het een kwestie van erin springen en wegwezen."
Een belangrijke bestemming waar ze nu met het hele gezin naartoe kunnen is de begraafplaats waar het graf van baby Luca is. Luca overleed vlak na de geboorte door besmetting met de streptokokkenbacterie. "De kinderen vragen vaak om daar naar toe te gaan. 'Wanneer gaan we bellen blazen bij Luca?' Nu kunnen we met zijn allen die kant op. Dat is heel fijn."
Feest bij de familie Hamstra, de langverwachte rolstoelbus is er
Vorig jaar november begon de familie Hamstra een crowdfundingsactie. Binnen drie maanden hadden ze de benodigde 40.000 euro om een bus te kopen. "We hebben hem in januari meteen besteld, maar door leveringsproblemen kwam hij deze maand pas aan."

Bindweefselziekte

Elly Hamstra heeft de aandoening Ehlers-Danlos Syndroom. Dat is een bindweefselziekte met veel pijnklachten, snelle overbelastingen en luxaties van gewrichten. Vermoedelijk heeft dochter Amy deze aandoening ook. Door vroeggeboorte heeft Micha autisme en achterstanden opgelopen, waardoor hij zich lichamelijk minder goed ontwikkelt.
De nieuwe bus zal regelmatig naar familie in het Westen van het land gaan rijden. In 2017 verhuisden Elly en Allard Hamstra van Hardinxveld naar Emmen. "In de Randstad is een woning waar alles gelijkvloers is, niet te betalen," legt Allard Hamstra uit. "Zo zijn we in Emmen terecht gekomen, en daar hebben we geen seconde spijt van."
De eerste reis met de nieuwe bus hebben ze er al op zitten. "We zijn bij opa en oma geweest," vertelt Elly Hamstra. "Dat is voor het eerst in een jaar tijd. Voorheen gingen we ook weleens met twee auto's de kant op. Een hoop gedoe is dat."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.