Doorfietsroute tussen Assen en Groningen heet 'De Groene As'

Jan de Roos fietst over het pad waarvoor hij de naam bedacht (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Willems)
Jan de Roos fietst over het pad waarvoor hij de naam bedacht (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Willems)
De nieuwe 'doorfietsroute' tussen Assen en Groningen heet sinds vanmiddag: De Groene As. De naam werd bekend gemaakt bij de opening van het eerste Drentse deel van de route. Het stuk tussen Taarlosebrug en de Onlandweg, vlakbij Vries.
Bedenker van de naam is Jan de Roos uit Groningen. Hij won met het bedenken van de naam een fonkelnieuwe e-bike. "Er moest iets inzitten over het milieu en van beide steden. Toen kwam deze naam zo ineens bovendrijven. Ik dacht ook gelijk: dit is een goeie naam!"

Twee delen opgeleverd

Er zijn nu twee delen van de doorfietsroute gerealiseerd. Het eerste stuk tussen Groningen en Haren werd vorig jaar opgeleverd. En vandaag dus het tweede deel tussen Taarlo en Vries.
De aanleg van de rest van de route zal de aankomende jaren plaatsvinden. Op dit moment lopen er nog verschillende procedures over een aantal delen van het traject.

Breed fietspad

Een doorfietsroute is een breed fietspad, vaak van beton, waarbij de weggebruikers weinig hinder ondervinden van elkaar. Ook hoeven de fietsers weinig te stoppen of over te steken.
De doorfietsroute is een project van de provincies Drenthe en Groningen samen met de gemeenten Assen, Tynaarlo en Groningen. De kosten van het fietspad worden op minimaal 15 miljoen euro geschat, maar kunnen (afhankelijk van de verschillende varianten) nog flink oplopen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl