Knetterdruk bij vuurwerkverkopers: 'Eindelijk weer kruit snuiven'

Henk Mulder
Vuurwerkverkoper Mulder heeft zijn handel gemist © RTV Drenthe / Jesse van der Werf
Vuurwerkwinkels mogen weer los! Het vuurwerkverbod, dat tijdens de coronaperiode van kracht was, geldt niet meer. Dat betekent dat liefhebbers voor het eerst sinds drie jaar weer langs de vuurwerkwinkel kunnen om knallend het nieuwe jaar in te gaan.
"Heerlijk weer om een beetje kruit te snuiven", glundert vuurwerkverkoper Henk Mulder uit Assen. Hij verwelkomt de eerste klanten van zijn 'Vuurwerk Outlet' al rond de klok van zeven uur. "Ik heb het zeker gemist. Ik denk dat iedereen die hier in de winkel komt het wel gemist heeft.
Sinds half november waren de webwinkels al geopend waar vuurwerk besteld kon worden en vanaf vandaag is de verkoop van vuurwerk drie dagen toegestaan. Rick Holthuis staat al vroeg bij Mulder aan de balie om zijn bestelling op te halen. "De vorige keer heb ik ongeveer 150 euro besteed. Dit jaar iets minder: rond de 70 euro."

Geen algeheel vuurwerkverbod in Drenthe

Het gaat dan wel om siervuurwerk. Sinds 2020 geldt een knalvuurwerkverbod. Holthuis mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur zijn vuurwerk afsteken. In Drentse gemeenten geldt nergens een algeheel verbod op vuurwerk.
Toch zijn de regels volgens Mulder wel aangescherpt: "We hebben sprinklers aangeschaft, geven brilletjes mee en krijgen bezoek van verschillende instanties die de veiligheid waarborgen. We voldoen aan alle eisen. Wat kan ik nog meer doen?", vraagt de vuurwerkverkoper zich hardop af.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Vuurwerkverkoop
Deze vuurwerkwinkel in Assen ging vanochtend vroeg open © RTV Drenthe / Jesse van der Werf

85 miljoen

De vuurwerkbranche verwacht dat er zo'n 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk verkocht gaat worden. Dat is ruim tien procent meer dan de 77 miljoen euro in 2019. Vuurwerkverkopers hebben de bestellingen in de voorverkoop al flink zien stijgen. Volgens Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC) gaat het om anderhalf tot twee keer zoveel bestellingen in vergelijking met dezelfde periode in 2019.
Holthuis kijkt uit naar de jaarwisseling: "Ik kan niet wachten. Nog een paar nachtjes slapen, dan is het alweer zaterdag. Eindelijk weer lekker vuurwerk afsteken." Of Mulder zelf ook vuurwerk af gaat steken tijdens de jaarwisseling? "Nee, ik doe helemaal niets aan vuurwerk. Dat vind ik niets aan", zegt hij om vervolgens keihard in lachen uit te barsten. "Ja, tuurlijk doe ik wat aan vuurwerk!"
Knetterdruk bij vuurwerkverkopers: 'Eindelijk weer kruit snuiven'

Groot kind

Verkoper Davy van der Veen bij Van der Veen Vuurwerk in Nieuw-Weerdinge merkt op dat mensen er veel zin in hebben dit jaar. "Je ziet hoe vol de winkel staat nu. We mogen eindelijk weer los."
Tussen de wachtende mensen staan ook een paar jonge jongens, samen met hun vader. "Ik heb heel veel zin in oud en nieuw", vertelt een van de jongens. Hij is niet bang voor het vuurwerk, hij vindt het juist heel leuk.
Zijn vader nuanceert de boel. "Voor de kinderen hebben we gewoon knalerwten. Ze mogen vanaf de tuin kijken hoe papa het grote vuurwerk afsteekt."
Papa is zelf ook groot liefhebber van vuurwerk. "Mannen kunnen groot zijn, maar innerlijk blijven we een klein kind. Met oud en nieuw ben ik even een groot kind, dan ga ik even genieten."
Grote drukte bij vuurwerkhandel Van der Veen in Nieuw-Weerdinge

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.